Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Morsi annullerer dekret efter voldsomme protester

Efter længere tids blodige demonstrationer bøjer Egyptens præsident sig og dropper det dekret, der skulle sikre ham mere magt. Afstemningen om en ny forfatning står dog ved magt.

EGYPTEN: Den egyptiske præsident, Mohamed Morsi, bøjer sig for længere tids pres og annullerer et omstridt dekret, der skulle sikre ham udvidede magtbeføjelser.

22. november udstedte Morsi det udskældte dekret, som blandt andet hævede ham over domstolene - det har medført voldsomme protester fra landets dommerstand, oppositionspolitikere og almindelige borgere, som har beskyldt ham for at ville indføre et nyt enevælde. Og nu har protesterne altså båret frugt.

- Det forfatningsmæssige dekret er annulleret fra dette øjeblik, lød det lørdag aften fra Morsis støtte, politikeren Selim al-Awa, oven på et dialogmøde, mellem præsidenten og en række oppositionspolitikere.

Al-Awa gør det dog samtidig klart, at en omstridt afstemning om en ny forfatning står ved magt, og at afstemningen derfor vil finde sted den 15. december som planlagt.

Forfatningsudkastet har ellers sammen med dekretet givet anledning til blodige demonstrationer i den egyptiske hovedstad Cairo den seneste tid, og syv personer har mistet livet under sammenstød mellem kritikere og støtter af Morsi.

Liberale og sekulære kredse i Egypten er utilfredse med udkastet til forfatningen, fordi det viderefører princippet om, at det er islamisk sharia, der skal være hovedkilde til egyptisk lovgivning. Kritikerne er desuden dybt kritiske over udsigten til, at forfatningen bliver hastet igennem, uden at de bliver hørt.

Partiet Det Muslimske Broderskab, som Morsi tilhører, har dog insisteret på, at afstemningen skulle gennemføres hurtigt, fordi den er en vigtig del af overgangen til et nyt, demokratisk Egypten. Broderskabet har argumenteret for, at et opgør med tidligere præsident Hosni Mubarak ikke ville være fuldført, før den nye forfatning er på plads.

Fredag aften åbnede Morsi selv op for en mulig udsættelse af afstemningen, men det blev afblæst, efter at det magtfulde egyptiske militær lørdag blandede sig i striden. Militæret - der sad på magten i landet i overgangsperioden efter at Morsi blev væltet - opfordrede ifølge Reuters alle de stridende parter til at indgå i en dialog for at undgå en »katastrofe«.

En militærkilde understreger dog, at det ikke var et forvarsel om, at militæret er parat til igen at tage magten i Egypten.

Talsmanden for den største oppositionsgruppe i Egypten, Hussein Abdel Ghani, der ikke deltog i lørdagens dialogmøde, siger til Reuters, at hans gruppe søndag vil mødes og diskutere en respons på udspillet fra Morsi. Han gør det dog samtidig klart, at han ikke umiddelbart er begejstret, selv om dekretet nu er trukket tilbage.

- Mit første personlige indtryk er, at det er et begrænset og utilstrækkeligt skridt. Vi har gentagne gange sagt, at et af vores største krav er, at afstemningen bliver udskudt, forklarer han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.