Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mistænkt bag bilangreb kom til USA ved visumlodtrækning

Præsident Donald Trump vil efter angreb i New York ændre USA's særlige lotteri om opholdstilladelser.

Præsident Donald Trump vil efter angreb i New York ændre USA's særlige lotteri om opholdstilladelser.
Præsident Donald Trump vil efter angreb i New York ændre USA's særlige lotteri om opholdstilladelser.

Den 29-årige usbeker, der er mistænkt for at stå bag tirsdagens bilangreb i New York, kom til USA i 2010 efter at have vundet sin opholdstilladelse i USA's årlige lodtrækning om de såkaldte green cards.

Nu vil USA's præsident, Donald Trump, stoppe denne ordning.

»Jeg indleder en proces for at afslutte lotteriprogrammet,« siger Trump i Washington D.C. til journalister.

Præsidenten lægger en hård kurs over for den anholdte usbeker, som han ifølge det amerikanske nyhedsbureau AP kalder »et dyr«.

Videre siger Trump, at han vil overveje, om den formodede gerningsmand kan sendes til fangelejren på den amerikanske flådebase Guantanamo på Cuba.

Tirsdag eftermiddag lokal tid kørte en varevogn tilsyneladende med fuldt overlæg ind over en cykelsti i det sydlige Manhattan nær World Trade Center.

Bilen ramte flere cyklister. Otte mennesker blev dræbt, og 11 blev såret.

Den mistænkte mand blev skudt i maven af politiet. Han ligger på hospitalet, hvor han forventes at overleve.

Den mistænkte gerningsmand er blevet identificeret som Sayfullo Saipov.

Han er 29 år, født i Usbekistan og kom til USA i 2010, hvor han bosatte sig i Tampa i Florida.

Donald Trump var også tidligere onsdag ude efter ordningen med green Cards, da det kom frem, at usbekeren kom til USA under ordningen.

»Vi kæmper hårdt for at få immigration baseret på fortjeneste. Ikke flere Demokratiske lotterisystemer. Vi skal blive meget hårdere og klogere,« skrev han på Twitter.

Hvert år udlover den amerikanske regering 55.000 id-kort, såkaldte green cards, som giver ikke-amerikanske statsborgere lov til at bo og arbejde i USA i ti år.

Vinderne bliver tilfældigt udtrukket blandt dem, der har søgt om at deltage i lotteriet. Efter at have boet og arbejdet i USA i ti år, har man mulighed for at forlænge opholdstilladelsen for livstid.

Den demokratiske senator Chuck Schumer fra New York var ophavsmand til lovgivningen bag green card-lotteriet, der blev indført i 1990.

Det bliver han bebrejdet for af Trump på Twitter:

»Terroristen kom ind i vores land, gennem hvad vi kalder »Diversity Visa Lottery Program«, en Chuck Schumer-skønhed.«

»Vi skal stoppe dette vanvid!«

Chuck Schumer svarer igen ved at skrive, at immigration er godt for USA.

Den amerikanske præsident ønsker, at ansøgerne i stedet for lodtrækning bliver valgt på baggrund af forskellige kriterier, som han ikke har specificeret.

I oktober sendte Det Hvide Hus et krav om ændring af ordningen til Kongressen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.