Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister til ældre: Skynd jer lidt at dø

Den japanske finansminister er bekymret over udgifter til pleje og medicin til ældre. Løsningen er, mener han, at lade dem skynde sig at dø.

Et billede af den japanske finansminister Taro Aso (til højre), der her tier, mens Japans nationalbankdirektør Masaaki Shirakawa taler til journalister. 
Et billede af den japanske finansminister Taro Aso (til højre), der her tier, mens Japans nationalbankdirektør Masaaki Shirakawa taler til journalister. 

Den japanske finansminister Taro Aso har lagt sig ud med de ældre japanske vælgere, blot en måned efter at den nuværende japanske regering fik magten.

Aso sagde mandag, ifølge The Guardian, at ældre skulle lave lov til "at skynde sig at dø" for at mindske presset på statens udgifter til pleje og medicin.

- Gud forbyde at du bliver tvunget til at leve, hvis du ønsker at dø. Jeg ville vågne hver morgen og føle mig særligt utilpas over at vide at det (altså behandlingen red.) var betalt af regeringen. Problemet bliver ikke løst, med mindre de får lov til at skynde sig lidt at dø.

Bemærkningen var ikke så heldig i et land, hvor 25 procent af den 128 millioner store befolkning består af ældre, et tal, der vil stige til 40 procent i løbet af den kommende 50 år.

Taro Aso prøvede senere at moderere sine udtalelser ved at sige, at han da ikke havde talt generelt om ældre vælgere, men om sine egne ønsker, når han bliver ældre, hvor han ifølge udtalelser ikke selv ønsker at modtage livsforlængende behandling og derfor har efterladt instrukser til sine pårørende om, at han ikke vil modtage denne type behandling.

Aso, der også tidligere har været minister, har åbenbart et særligt talent for at komme med lidt, ku' man sige, friske udtalelser som:

"Jeg ser folk på 67 og 68 til skolejubilæer, folk der bare ryster rundt og konstant går til lægen. Hvorfor skal jeg betale skat til folk, der bare spiser og drikker og slet ikke tager sig sammen. Jeg går ture hver dag og gør andre ting, men jeg skal stadig betale mere i skat."

Han har sammenlignet et oppositionsparti med nazisterne, og han har ytret ønske om at gøre Japan til så rigt et land "at de rigeste jøder vil bo her."

Han har sagt til amerikanske diplomater i Mellemøsten, at de aldrig ville blive stolet på, fordi de har blondt hår og blå øjne, han har gjort grin med Alzheimer-patienter og sagt at fattige unge mænd er uegnede til ægteskab.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.