Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister: Kerry erkender USA-ansvar i strid om Thulebasen

USA?s udenrigsminister lover at efterleve aftale om Thulebasens serviceydelser, siger Kristian Jensen.

USA's udenrigsminister, John Kerry, og Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen, har været på en fælles rejse til Grønland. Arkiv. Reuters/Gary Cameron
USA's udenrigsminister, John Kerry, og Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen, har været på en fælles rejse til Grønland. Arkiv. Reuters/Gary Cameron

Grønland og Danmark har tilsyneladende fået en betydelig indrømmelse fra USA i den årelange strid om Thulebasen, hvor en milliardkontrakt på en serviceaftale i 2013 skiftede til amerikanske hænder - til tab og ærgrelse for Grønland.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) drøftede fredag konflikten med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, og Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen.

- Der kom et rimelig klart budskab fra amerikanerne om, at de kender deres forpligtigelse. De vil også være i stand til at leve op til den på den ene eller den anden måde, siger Kristian Jensen efter mødet i Ilulissat.

Denne forpligtelse retter sig ifølge Kristian Jensen mod ?ånden i aftalen?, nemlig at ?kontrakten både skal levere skatteindtægter, arbejdspladser og uddannelsesmuligheder? i Grønland.

Frem til 2013 var det Danmark, som stod for tildelingen af servicekontrakten på Thulebasen.

Af frygt for, at Danmark ville få problemer med EU's konkurrenceregler, blev opgaven givet til amerikanerne. Derefter fik et amerikansk skuffeselskab kontrakten.

Sagen er i øjeblikket i proces ved en amerikansk domstol.

- Det er svært at komme videre på selve spørgsmålet om kontrakten, for domstole er uafhængige både i Danmark og i USA. Men vi fik en klar tilkendegivelse af, at USA anerkender sit ansvar, og amerikanerne er klar til at leve op til det, siger Kristian Jensen.

Den danske udenrigsminister havde før mødet meddelt, at han var klar til at gå ind i drøftelserne om kontrakten, hvis Grønland ville bringe emnet op. Det var den grønlandske regering klar til.

- Den altoverskyggende interesse, som grønlænderne har i løsningen på spørgsmålet om Thulebasen, er en kontrakt til gavn og glæde for det grønlandske samfund. Vi lægger vægt på den størst mulige positive effekt for Grønland, siger Kim Kielsen.

Den amerikanske udenrigsminister, som fredag deltog på en sejlads med Kielsen og Jensen på Isfjorden ved Ilulissat, ønskede ikke at kommentere sagen.

Kerry ønskede hverken at tale med grønlandske eller danske journalister under sit besøg i Grønland.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.