Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister: Ingen sociale ydelser til indvandrere i to år

Britisk topminister får kold skulder fra Bruxelles, der afviser, at reglerne for arbejdskraftens frie bevægelighed er til forhandling.

For at begrænse velfærdsturisme ønsker Storbritanniens beskæftigelsesminister, Iain Duncan Smith, at EU-indvandrere skal nægtes velfærdsydelser i op til to år efter ankomsten til landet.
For at begrænse velfærdsturisme ønsker Storbritanniens beskæftigelsesminister, Iain Duncan Smith, at EU-indvandrere skal nægtes velfærdsydelser i op til to år efter ankomsten til landet.

LONDON: Storbritanniens beskæftigelsesminister, Iain Duncan Smith, foreslår, at EU-indvandrere skal nægtes velfærdsydelser i op til to år efter ankomsten til Storbritannien for at forhindre, at de udnytter det britiske velfærdssystem.

»Vis at du forpligter dig over for landet, at du er borger, at du er her for en længere periode, og at du generelt tager arbejde og bidrager,« siger han til The Times.

Samtidig påpeger han, at han er begyndt at bygge en alliance med flere lande, herunder Tyskland, Italien, Holland og Finland, for at angribe såkaldt »velfærdsturisme«.

En britisk undersøgelse har ellers vist, at »velfærdsturisme« helt overordnet ikke florerer, sådan som debatten ellers har fokuseret på i forbindelse med, at Storbritannien og seks andre EU-lande 1. januar fjernede de sidste restriktioner for, at rumænere og bulgarere kan rejse frit i Europa og søge job. Tværtimod viser en undersøgelse fra University College London, at indvandrere fra Europa til Storbritannien gennem ti år har været en trecifret milliardgevinst for den britiske økonomi.

Udmeldingen fra Iain Duncan Smith kommer forud for, at EU-Kommissionen i dag udsender en vejledning om arbejdskraftens frie bevægelighed og de sociale ydelser – en vejledning der vil blive gransket på tværs af Europa, da der er opstået tvivl om, hvornår en EU-borger, der opholder sig i et andet EU-land, har ret til alt fra kontanthjælp til børnepenge.

EUs regler om arbejdskraftens frie bevægelighed giver EU-borgere ret til frit at rejse til et andet EU-land i tre måneder for at søge job. Men efter de tre måneder skal man i princippet arbejde eller kunne forsørge sig selv for at blive. Men der åbnes også samtidig for nye adgange til sociale ydelser.

EUs kommissær for beskæftigelse og sociale anliggender, polske Laszlo Andor, fastholder, at EU-indvandrere er nettobidragere til den britiske økonomi. I et interview med BBC sagde han i weekenden, at Storbritannien risikerer at »miste venner« og at få et dårligt omdømme på grund af den måde, debatten om indvandring har udviklet sig på. I det hele taget er Bruxelles afvisende over for at ændre reglerne for arbejdskraftens frie bevægelighed – en af grundpillerne i EU-systemet.

Præsidenten for Europa-Parlamentet, Martin Schulz, siger til The Guardian, at Storbritannien »ikke har nogen chance for at stramme det grundlæggende princip for fri bevægelighed« i Europa.

Viviane Reding, vicepræsident for EU-Kommissionen sagde forleden, at det »simpelthen ikke er sandt«, at der er en »invasion af udlændinge« på vej til Storbritannien »for at stjæle jobs og at stjæle social sikkerhed og penge ud af sundhedsvæsenet«. Hun mener, at det er britiske politikeres »opfindelse«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.