Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Miljøministre gør op med brug og smid væk-kultur i EU

EU-ministre har vedtaget en plan for genanvendelse. Den kunne dog være mere ambitiøs, mener dansk minister.

Med handlingsplanen bliver der stillet krav til, hvor meget affald EU-landene skal genanvende i 2030. Free/Www.colourbox.com
Med handlingsplanen bliver der stillet krav til, hvor meget affald EU-landene skal genanvende i 2030. Free/Www.colourbox.com

Luxembourg. Færre ressourcer skal ende deres liv på lossepladsen, men i stedet beholdes i cirkulation og genanvendes.

Det er ambitionen med en handlingsplan, som miljøministrene fra EU's medlemslande har vedtaget på et møde i Luxembourg. Planen skal gøre brug og smid væk-kulturen i EU til fortid.

- Det giver simpelthen så god mening, at vi genanvender de ressourcer, vi har i vores samfund, siger den danske miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V).

- Eksempelvis at vi får kemikalierne ud af vores pizzabakker, så vi kan genbruge pappet, og at vi genbruger plastik, så det ikke havner som affald ude i vores have. Det er ressourcer, det er sund fornuft, og det er rigtig godt for miljøet, siger han.

Handlingsplanen er fremlagt af EU-Kommissionen og indeholder initiativer, som skal tages i brug frem mod 2020, og som knytter sig til blandt andet produktion, forbrug, design og affald.

Det betyder konkret, at der bliver stillet krav til, hvor meget affald EU-landene skal genanvende. Her har kommissionen foreslået, at 65 procent af affaldet skal genanvendes i 2030.

Selv om Esben Lunde Larsen glæder sig over, at det går i den rigtige retning set med danske briller, burde kommissionen have været mere ambitiøs, mener han.

- Det gælder blandt andet på området omkring kemikalier, hvor vi gerne havde set mere aktion.

- Men dagsordenen for cirkulær økonomi er svær i en række EU-lande, mens vi i Danmark har været vant til at arbejde med det i mange år og derfor ser mere ambitiøst på det, siger han.

Ifølge tal fra Ellen Mac Arthur Foundations' rapport, "Delivering the Circular Economy - A toolkit for policymakers", vil omstilling til cirkulær økonomi alene i Danmark i 2035 samlet set skabe mellem 7000 og 13000 flere job.

- Des flere lande, der forpligter sig til mere genanvendelse, des mere kan vi sælge vores grønne teknologier, som er til gavn for miljøet, men også for de danske arbejdspladser og den danske økonomi, siger ministeren.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.