Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Militant fagforening udfordrer franske Macron

Den største fagforening i den private sektor er åben over for demonstrationer, hvis ikke Macron er lydhør.

Den franske fagforening CGT opfordrer til strejke d. 12. september i protest mod Macrons planer om at reformere arbejdsmarkedet.
Den franske fagforening CGT opfordrer til strejke d. 12. september i protest mod Macrons planer om at reformere arbejdsmarkedet.

Den militante, franske fagforening CGT opfordrer til en strejke i alle Frankrigs virksomheder.

Det skal ske 12. september som protest mod regeringens planer om at gennemføre reformer på arbejdsmarkedet.

Det kan blive en vigtig test for præsident Emmanuel Macrons reformplaner.

»Genåbningen af skolerne efter sommerferien i september må være tidspunktet for modstand og tidspunktet for handling,« skriver fagforeningen i en erklæring tirsdag.

Macron er blevet valgt på løfter om at gennemføre vidtrækkende reformer på arbejdsmarkedet. Det er hans erklærede mål at gøre det lettere at afskedige og ansætte folk.

Reformerne bliver drøftet af fagforeningerne. Men Macron har gjort det klart, at han vil presse dem gennem parlamentet i løbet af sommeren.

De franske fagforeningers traditionelle venner står tilbage uden magt.

Det er resultatet efter Macrons sejr ved præsidentvalget og hans partis triumf ved parlamentsvalget samt Socialistpartiets store tilbagegang.

Flere fagforeninger frygter Macrons reformplaner, men han har indtil videre taget dem med på råd.

De franske fagforeninger har betydelig indflydelse. Det selv om andelen af franskmænd, der er medlem af en fagforening, er ret lav i forhold til i andre vestlige lande.

Selv den største og samtidig mest reformvenlige fagforening i den private sektor, CFDT, er åben over for demonstrationer, hvis ikke Macron er lydhør.

De fleste franskmænd på arbejdsmarkedet er omfattet af en overenskomst, som fagforeninger har forhandlet på plads.

Macron vil gennemføre offentlige besparelser og reformer, der skal sparke gang i vækst og beskæftigelse i Frankrigs kriseramte økonomi.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.