Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Militær blokerer adgang til bombede IS-mål i Afghanistan

Sikkerhedsstyrker nægter at give adgang til et område i det østlige Afghanistan, hvor USA smed kæmpebombe.

Det område, hvor USA i sidste uge kastede sin kraftigste ikke-nukleare bombe, er stadig afspærret af sikkerhedsstyrker, der ikke vil give adgang for medier eller beboere.

Målet for angrebet var et tunnelsystem, som angiveligt benyttes af Islamisk Stat.

Afghanistans forsvarsministerium har sagt, at 95 militante døde i angrebet, heriblandt flere kommandanter og udenlandske krigere.

Angiveligt var der ingen civile blandt ofrene. Det kan imidlertid ikke bekræftes fra uafhængigt hold. Onsdag blev flere journalister sendt væk fra stedet, selv om der ikke er tegn på kampe i området.

Ahmad Jan, en indbygger i byen Achin, flygtede fra området på grund af kampe mellem Islamisk Stat og det afghanske militær. Han bor nu i byen Jalalabad.

Ahmad Jan fortæller, at han ikke aner, om hans hus stadig står, eller om hans familie er i live.

- Ingen kan tage dertil, de har spærret området fuldstændig af. Jeg ved ikke, om mit hus er ødelagt. De har ikke engang vist nogle døde frem, siger han.

En talsmand for det afghanske militær siger, at der fortsat er landminer og "lommer af modstand" i bjergene, og at det har forsinket operationerne i området.

De amerikanskledede Nato-styrker i Afghanistan sagde tidligere på ugen, at de stadig er i gang med en vurdering af sikkerhedssituationen i området.

En afghansk analytiker og pensioneret general, Atiqullah Amarkhail, mener, at det amerikanske militær har brug for tid til at analysere effekten af bombeangrebet.

- Det var ikke en almindelig bombe. Den indeholdt en særlig type sprængstoffer, den blev afprøvet i et bjergrigt område for første gang, og jeg vil tro, at et hold amerikanske eksperter nu arbejder der for at vurdere virkningen, siger analytikeren.

Kæmpebomben, hvis sprængkraft kun overgås af atombomber, blev kastet torsdag i Nangahar-provinsen i det østlige Afghanistan.

Bomben vejer inklusive sprængstof 21.600 amerikanske pund, hvilket svarer til 9800 kilo.

Eksplosionen resulterede i et kraftigt tryk, som ifølge beboere i området kunne mærkes flere kilometer væk.

Det er første gang, at USA anvender den enorme bombe.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.