Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Middelklassen bliver tykkere i ulandene

Der er nu omkring en milliard overvægtige og fede mennesker i udviklingslandene. Antallet er firedoblet siden 1980, konstaterer en britisk tænketank.

ARKIVFOTO. Overvægt er et stigende problem i fremadstormende udviklingslande som Kina og Mexico, viser ny rapport.
ARKIVFOTO. Overvægt er et stigende problem i fremadstormende udviklingslande som Kina og Mexico, viser ny rapport.

Antallet af overvægtige eller fede, voksne mennesker i den tredje verden stiger stødt og ligger nu på omkring en milliard, viser en rapport fra den britiske tænketank »The Overseas Development Institute«. Dermed er en ud af tre personer i verden nu overvægtig, og politikere bør gøre mere for at fremme sundhed, mener tænketanken, der peger på, at en større middelklasse i flere udviklingslande er en af årsagerne.

»Mennesker med højere indkomst har muligheden for at vælge hvilken slags mad, de vil have,« siger Steve Wiggins fra tænketanken og pointerer, at problemet især er stort i fremadstormende økonomier, hvor en stor middelklasse med stigende indkomst lever af usund mad i storbyerne uden at få særlig meget motion.

»Politikerne er nødt til at være mindre berøringsangste og forsøge at påvirke hvilken mad, der ender på vores tallerkener. Udfordringen er at gøre sunde kostvaner levedygtige og samtidig reducere appellen af fødevarer, der har mindre næringsværdi,« tilføjer han til BBC.

Problemet er især stigende i udviklingslande som Egypten, Kina og Mexico, hvor netop middelklassen vokser. I alt var 904 millioner mennesker enten overvægtige eller fede med et BMI på mere end 25 i udviklingslandene i 2008. Dermed er antallet vokset fra 23 procent i 1980 til 34 procent i 2008, lyder det fra den britiske tænketank.

De rige lande har imidlertid også problemer med fedme. I Storbritannien er 64 procent af landes voksne således enten fede eller overvægtige, og rapporten fra »The Overseas Development Institute«, konkluderer i samme ombæring, at briterne i stærkt stigende omfang får hjerteanfald forårsaget af fedme.

Den største stigning i fedme har lande i Sydøstasien stået for. Her er antallet steget fra syv procent i 1980 til 22 procent i 2008.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.