Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Meteorolog om Texas-uvejr: Helt ekstremt - svarer til to års dansk regn

Texas forventes at blive ramt af i alt mere end 127 centimeters regn. Helt ekstremt, siger dansk meteorolog.

Den amerikanske delstat Texas bliver i disse dage udsat for en helt uhørt stor mængde regn i kølvandet på stormen Harvey.

Amerikanske meteorologer forventer, at der i alt kommer til at falde cirka 50 tommer regn - svarende til 127 centimeter - nogle steder i staten.

Og det er en helt ekstremt mængde, forklarer Jesper Eriksen, der er meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

»På et helt år kommer der normalt 712 millimeters regn i Danmark. Så det her (1270 millimeter, red.) svarer jo næsten til to års dansk regnvejr.«

»Det er helt ekstremt,« lyder det fra meteorologen.

Nedbøren har raset siden torsdag i Texas, hvor storbyen Houston særligt er hårdt ramt. Indtil videre er der målt 64 centimeters regn i Houston, men det tal forventes altså at stige kraftigt i de kommende dage.

»Sådan en tropisk cyklon her lever af varme og fugtighed, og det er der masser af i Den Mexicanske Golf,« siger Jesper Eriksen.

Dermed er uvejret også meget anderledes, end hvad vi kender fra Danmark.

»De vejrsystemer, vi har i Danmark, de lever mere af kontraster. Så hvis man sammenligner det med en våd karklud, så er der simpelthen mere vand i karkluden derovre,« lyder det fra DMI-meteorologen.

»Og så bevæger den her cyklon sig også ekstremt langsomt. Så det er også dens bane, der er meget uheldig,« siger han.

Skulle den endelige nedbørsmængde nå op på de 127 centimeter, vil det være den største mængde regn, Texas nogensinde har registreret.

Byen Dayton, der ligger cirka 60 kilometer nordøst for Houston, er den hårdest ramte by indtil videre. Her er der søndag aften dansk tid målt knap 69 centimeter nedbør.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.