Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Messerschmidt: EU-forbundsstat er et kæmpe problem

EUs mål er en europæisk føderation, fastslog kommissionsformand Barroso onsdag. DF kalder tanken skræmmende.

Morten Messerschmidt, eurpoaparlamentsmedlem for Dansk Folkeparti.
Morten Messerschmidt, eurpoaparlamentsmedlem for Dansk Folkeparti.

»Europas Forenede Stater« rykkede onsdag et farligt skridt nærmere virkeligheden.

Det mener Dansk Folkepartis europaparlamentariker, Morten Messerschmidt, efter at have hørt EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, tale i parlamentet i Strasbourg.

Her leverede Barroso sin årlige tale om »unionens tilstand«, hvori han fastslog, at målet for EU er en »føderation af nationalstater«.

- Vi er nødt til at bevæge os i retning af en føderation af nationalstater. Dette er vores politiske horisont, sagde kommissionsformanden.

Det er første gang, at en repræsentant for EU-Kommissionen klart siger, at man ønsker en føderation - altså en forbundsstat - i Europa, og det både skræmmer og glæder Morten Messerschmidt.

Han beskriver dog ideen som et »kæmpestort demokratisk problem«:

- Man ønsker ikke længere en forening af suveræne nationalstater, men en ny europæisk nation. Det synes jeg er skræmmende, men på sin vis også befriende, for nu taler EU-Kommissionen endelig lige ud af posen, siger han.

Den EU-kritiske DFer har flere bekymringer. Størst er frygten for, at medlemslandene kommer til at give afkald på endnu mere magt til EU end de allerede har gjort.

- Det er stort demokratisk problem, at man flytter stadigt mere vidtgående beslutninger væk fra de folkevalgte regeringer og over til de udpegede kommissionsmedlemmer, mener Messerschmidt.

Han henviser til, at EU i forvejen kan udskrive bøder til medlemslande, som bryder reglerne og at finanslove - den danske inklusiv - er underlagt EU-kontrol.

Barroso lægger op til, at der sættes gang i den traktatproces, om er nødvendig for skabelsen af en europæisk forbundsstat. Formålet er blandt andet at sikre økonomisk stabilitet i Europa.

- Oprettelsen af denne føderation af nationalstater vil i sidste ende kræve en ny traktat, understregede Barroso i sin dystre tale, der blandt andet redegjorde for den dybe økonomiske og tillidsmæssige krise, som EU befinder sig i.

- En dyb og oprigtigt økonomisk og monetær union kan påbegyndes under de nuværende traktater, men kan kun gennemføres med en ny traktat, lød det fra Barroso.

Det er for tidligt at spå om, hvorvidt en eventuel ny EU-traktat skal til folkeafstemning i medlemslandene. Morten Messerschmidt håber imidlertid slet ikke, at planerne kommer så langt:

- En europæisk føderation er så uønskeligt et scenarie, at vi bør finde alternativer. Danmark bør gå sammen med regeringerne i eksempelvis Storbritannien, Tjekkiet og andre steder, som ønsker et ikke-føderalt Europa, men dog stadig et samarbejdende Europa. Sammen med dem kan vi finde et alternativ til den føderation, som Barroso i dag tog første skridt til.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.