Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Merkel vil rykke mod venstre

Forbereder det konservative CDU sig på at kunne danne en bred regering med socialdemokraterne i SPD?

Angela Merkel
Angela Merkel

BERLIN: Den tyske kansler Angela Merkels store regeringsparti, CDU, vil skærpe sin sociale profil frem mod det kommende valg til Forbundsdagen. Det seneste valgnederlag i delstaten Niedersachsen har fået CDU til at opgive alle tanker om at føre fælles valgkamp med det liberale FDP, og flere af CDUs absolutte topfolk efterlyser en valgkamp med en bredere appel til vælgerne. CDU skal ikke kun kendes for sunde finanser og kampen for euroen, men skal også have svar på de sociale temaer, hvor Socialdemokraterne traditionelt står stærkest hos vælgerne.

»Det er da til at forstå, at det må gå retfærdigt til. Derfor kan vores budskab ikke alene lyde på »vækst«,« siger den højt rangerende arbejdsminister, Ursula von der Leyen, til Spiegel.

Ifølge en anden af CDUs stærke kvinder, ministerpræsidenten i Saarland, Annegret Kramp-Karrenbauer, er hovedlæren fra Niedersachsen, at CDU skal fremstå som et folkeparti i hele sin bredde, med et valgprogram der også handler om social retfærdighed.

Hvis nogle skulle tænke, at CDU-folkene forsøger at presse kansleren mod hendes vilje, så blev de klogere, da forsvarsminister Thomas de Maizière blandede sig i koret. Han er en tæt allieret af Angela Merkel, og man kan derfor gætte på, at hans selverkendelse deles af hende.

»Vi har bekymret os for lidt om menneskenes hverdagstemaer,« siger han i det populære tabloid-blad Bild og fremhæver uddannelsespolitikken og debatten om homoseksuelles rettigheder.

Homoseksuelles ret

CDU vil ikke sidestille heteroseksuelle ægteskaber og homoseksuelle partnerskaber, men Thomas de Maizière vil have respekt for homoseksuelles ret til at leve sammen.

»Småborgerlig optræden er ikke attraktiv. Noget mere generøsitet ville klæde Unionen bedre,« siger han om samarbejdet mellem CDU og CSU.

Merkels første problem er dog, at forsøget på at finde et borgerligt svar på SPDs nøgletemaer er landet i intern regeringsstrid. Det gælder for eksempel mindsteløn, pension og kvindekvoter i virksomheder. Hendes næste problem kan blive, at midtsøgende signaler kan få CDUs højrefløj og FDP til at stejle. Kurt Lauk, der er præsident for CDUs erhvervsråd, har advaret mod socialdemokratisk farvede valgkampstemaer og spekulerer bekymret på, om CDU-toppen holder døren åben for en stor koalition med SPD efter valget i stedet for at gå helhjertet til valg for en ny regering med FDP.

Efterspørgslen på en stærkere politisk platform tog til efter valget i Niedersachsen, hvor CDU og FDP i forrige uge, meget snævert, tabte regeringsmagten til SPD og De Grønne. Det tændte en advarselslampe.

CDU kan ikke nøjes med at være Angela Merkels personkult, uanset hvor populær hun er. Den lokale CDU-spids i Niedersachsen, David McAllister, var også meget populær og førte en stærkt personfikseret valgkamp med store billeder af sig selv og mindre politisk indhold. Efter hans nederlag er Merkels planer om at kopiere McAllisters valgkoncept ifølge avisen Die Welt blevet afblæst.

Den populære Merkel

Det ændrer dog ikke ved, at Angela Merkels person stadig vil spille en absolut hovedrolle. I direkte målinger foretrækker dobbelt så mange vælgere Angela Merkel som kansler frem for SPDs kanslerkandidat Peer Steinbrück. Men de vil ikke have FDP, og regeringen er ikke nogen politisk succes. Ledigheden er faldet og økonomien er god, men det skyldes i høj grad arbejdsmarkedsreformerne under den tidligere SPD-kansler Gerhard Schröder. Merkels regering har ikke gennemført lignende projekter. Ved årsskiftet viste en meningsmåling, at 44 procent af CDU-vælgerne vælger partiet på grund af Merkel. Kun syv procent på grund af »indholdet«.

Det bliver CDU nødt til at lave om på. Valgplanen kan ifølge forlydender i tyske medier blive en række politiske tilbud til alle vælgergrupper. En slags minimumsløn, ligeløn og øget kontrol med bankerne til de sociale vælgere. En afvisning af SPDs planlagte skattestigninger for de rigeste til de liberale vælgere. Merkels »sikre hånd på roret« til de sikkerhedselskende vælgere. Osv. En slags politisk tagselvbord, der vil holde alle døre åbne efter valget.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.