Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Merkel-sejr kan klemme Danmark i EU

Angela Merkel (CDU) ser ud til at have »vundet« det tyske valg. Det kan komme til at presse danske interesser.
Angela Merkel (CDU) ser ud til at have »vundet« det tyske valg. Det kan komme til at presse danske interesser.

Uanset fintællingerne efter søndagens valg vil det være pro-europæiske kræfter, der kommer til at lede Danmarks store nabo mod syd.

Men hvis Merkel som forventet sætter fut i eurosamarbejdet med Frankrigs ligeledes EU-begejstrede præsident Emmanuel Macron, kan det alligevel skabe problemer for Danmark.

Det påpeger blandt andre Bjarke Møller, direktør i Tænketanken Europa:

»Vi står over for en skillevej. Vi må forvente, at Merkel-Macron-alliancen vil være styrket efter valget uanset hvad. Så har vi en duo, som både er klar til og har et råderum til at rykke videre på europæisk integration,« siger han.

Det forlyder i europæiske medier, at Macron angiveligt allerede kort efter valget vil præsentere ideer til omfattende reformer af euro-samarbejdet for at lægge pres på Merkel.

Og eftersom Danmark har sin egen valuta og forbehold over for euroen, vil det ikke kunne undgå at gå udover danske interesser, hvis Frankrig og Tyskland forstærker samarbejdet.

»Der er en risiko for, at Danmark bliver marginaliseret i den europæiske integrationsprocess og den stærke tysk-franske akse. Vi risikerer at stå som det yderste land i EU, som kan blive klemt af den her udvikling,« siger Bjarke Møller.

Det er på forhånd udelukket, at Merkel igen kan danne regering med Socialdemokraterne, der ifølge søndagens exitpolls fik det dårligste valg på denne side af anden verdenskrig.

Stemmerne så søndag heller ikke ud til at række til en koalition med det liberale FDP, der ellers set med danske øjne kunne være en god koalition i den forstand, at partiet ikke ønsker at give yderligere beføjelser til eurosamarbejdet.

Men der er nok stemmer til, at Merkel kan indgå den hidtil uprøvede koalition, der er blevet omtalt som Jamaica-modellen: Et samarbejde mellem Merkels CDU/CSU samt de liberale i FDP og De Grønne.

De to sidstnævnte partier vil have svært ved at blive enige i økonomiske og EU-politiske spørgsmål. Som direktør i German Marshall Fund Berlin, Thomas Kleine-Brockhoff, har sagt til Berlingske:

»Spørgsmålet er, om de to partier ender med at udslette hinandens holdninger.«

Ifølge Anders Ladefoged, der er direktør for EU-området i Dansk Industri, kan splittelsen mellem FDP og De Grønne netop komme til at betyde, at Merkel får lettere ved at trumfe sin egen holdning igennem.

»Når hun har et parti på hver side, så er det mest sandsynligt, at det er den linje, hun selv på forhånd har indikeret, at hun vil slå ind på: Nemlig at de efter valget vil begynde at tale med Macron om, hvordan man kan styrke euro-zonens samarbejde.«

Formanden for de danske socialdemokrater i Europa-Parlamentet, Jeppe Kofoed, ser lyst på fremtiden, selv hvis Danmark skulle få mindre indflydelse på visse dele af EU-samarbejdet:

»Vi bliver jo indirekte påvirket, både når det godt i eurozonen og dårligt i eurozonen. Hvis Merkel og Macron kan få løst noget af den ubalance, der er i eurozonen, så er det godt for Danmark. Det i vores interesse, også selv om vi ikke nødvendigvis er med,« siger han.

Eva Jung er Berlingskes EU-korrespondent

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.