Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Merkel roser den afgående pave

Den tyske kansler Angela Merkel fremhæver den afgående paves religiøse tænkning. Fra flere steder udtrykkes respekt for hans overraskende beslutning.

BERLIN: Selv det er sjældent i historien, at en pave træder tilbage, respekter tyske og europæiske politikere hans overraskende beslutning. Den tyske kansler Angela Merkel udtrykte mandag sin respekt for Joseph Ratzinger.

»Pave Benedikt den 16. er og bliver en af de betydeligste religiøse tænkere i vores tid,« sagde den tyske kansler Angela Merkel i en presseerklæring mandag.

Joseph Ratzinger blev udnævnt til pave Benedikt den 16. i 2005, men har netop bekendtgjort at han stopper på grund af alderdomsrelaterede sundhedsproblemer. Det er ikke sket siden 1415, at en pave har trukket sig tilbage frivilligt.

»Vi er stolte af pave Benedikt 16. pontifikat. Tyskland og Bayern har uendeligt meget at takke ham for,« sagde CSUs formand Horst Seehofer til Süddeutsche Zeitung.

Socialdemokraternes generalsekretær, Andrea Nahles, roser Joseph Ratzinger for beslutningen.

»Hvis pave Benedikt den 16. efter moden overvejelse og i bøn er nået til den slutning, at han ikke længere i fuldt omfang kan udfylde paveembedet og den dermed forbundne ledelse af den katolske kirke, og derfor træder tilbage, så fortjener han vores højeste agtelse for den beslutning,« siger Andrea Nahles til samme avis.

Det delvist katolske Tyskland ryddede straks den politiske kalender, da nyheden kom ud. Ikke bare kansler Merkel, men også forbundspræsident Joachim Gauck planlagde udtalelser.

I den katolske kirke blev nyheden modtaget med chok.

»Jeg er dybt ked af det,« sagde Albert Schmid, der formand for delstatskomiteen for katolikker i Bayern til nyhedsbureauet DPA.

»For første gang i mit offentlige og kirkelige virke er jeg virkelig målløs,« siger han.

Også Frankrigs præsident Francois Hollande udtrykker respekt for beslutningen, mens Italiens premierminister Mario Monti erklærer sig »bestyrtet«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.