Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Merkel dropper årelang modstand mod homovielser

Indtil nu har CDU blokeret for homoseksuelles ret til at gifte sig. Mandag aften åbnede Angela Merkel en dør for homovielser i Tyskland. En taktisk manøvre, siger politiske kommentatorer

Tyske homoseksuelle kan glæde sig over udsigten til lovlige homovielser efter kursskifte i Angela Merkels CDU
Tyske homoseksuelle kan glæde sig over udsigten til lovlige homovielser efter kursskifte i Angela Merkels CDU

BERLIN: I årevis har Angela Merkel og CDU modsat sig at give homoseksuelle lov til at gifte sig på lige vilkår med heteroseksuelle par.

Mandag aften antydede Angela Merkel overraskende et muligt kursskifte i spørgsmålet om homovielser.

Hvis kansleren får sin vilje skal enkelte medlemmer af den kristendemokratiske gruppe i forbundsdagen fremover have lov til at stemme efter deres overbevisning, når det gælder spørgsmålet om homovielser, sagde Merkel mandag aften under et debatarrangement i Berlin.

Dermed aftegner der sig et klart flertal for en revision af ægteskabsloven i den tyske forbundsdag, hvor kristendemokraterne hidtil har blokeret for homoægteskaber.

Tirsdag greb den socialdemokratiske partiformand og kanslerkandidat Martin Schulz anledning til at tage Merkel på ordet. Schulz kræver nu, at spørgsmålet om homovielser bringes til afstemning inden forbundsdagen går på ferie med udgangen af denne uge.

Både socialdemokraterne og det liberale parti FDP har gjort indførelsen af homoseksuelles ret til at indgå ægteskab til et krav for regeringsdeltagelse efter forbundsdagsvalget i september.

Særligt hos Merkels regeringspartner, CSU i Bayern, er der traditionelt stærk modstand mod at lade homoseksuelle par gifte sig, men ifølge det tyske nyhedsbureau dpa har Merkel afstemt sin udmelding med CSU-partileder Horst Seehofer. En nylig undersøgelse foretaget for det tyske forbunds antidiskriminationsmyndigheder viser, at 86 pct. af tyskerne går ind for at tillade homoægteskaber.

Flere politiske analytikere peger på, at Merkel med sit kursskifte har frataget både socialdemokraterne og oppositionen et vigtigt tema i valgkampen. Tyskerne skal til stemmeurnerne d. 24. september.

»Nu får vi ’ægteskab for alle.’ Og allerede nu har de andre partier et valgkampstema mindre, og der er et problem mindre, når der skal dannes regering efter valget, og der er en mindre grund til at overhovedet at stemme«, skriver Welt-journalisten Alan Posener i en kommentar på bloggen ’Starke Meinungen’.

Debatten om homovielser har i de forgangne år været udkæmpet med varierende styrke i Tyskland, der først i 2001 indførte registreret partnerskab for homoseksuelle. Siden er registrerede partnere blevet ligestillet med heteroseksuelle par på en lang række øvrige områder, herunder arveret og skatteret.

Når det gælder homoseksuelles ret til adoption, er der imidlertid stadig forskelle i forhold til heteroseksuelle. Selvom den tyske forfatningsdomstol i 2013 afgjorde, at par i registrerede partnerskaber må adoptere hinandens børn, kan homoseksuelle fortsat ikke adoptere børn i fællesskab.

Under valgkampen i 2013 afviste Merkel oppositionens forslag om at give homoseksuelle ret til adoption med henvisning til barnets tarv.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.