Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Mens du sov

Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver vil udlevere dokumenter i Rusland-sag

Donald Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, er efter stævning fra efterretningskomité gået med til at udlevere dokumenter i sag om Rusland. I Manchester er tre mænd blevet løsladt af politiet, som fortsat efterforsker terrorangrebet i byen. Og så har en tjekkisk domstol afgjort, at en russisk hacker kan udleveres til USA. Få overblik over nattens nyheder her.

Michael Flynn er efter stævning fra efterretningskomité gået med til at udlevere dokumenter i sag om Rusland. Arkivfoto. REUTERS/Jim Bourg/Files
Michael Flynn er efter stævning fra efterretningskomité gået med til at udlevere dokumenter i sag om Rusland. Arkivfoto. REUTERS/Jim Bourg/Files

Den amerikanske præsident Donald Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn har indvilget i at udlevere en række dokumenter, som Senatets efterretningskomité har krævet af ham.

Flynns folk skriver således i en e-mail til komitéen tirsdag, at de vil begynde at udlevere nogle af de efterspurgte dokumenter, så de kan imødekomme en tidsfrist fra komitéen.

Flere dokumenter vil følge senere, lyder det.

Det oplyser en unavngiven regeringskilde, der er bekendt med sagen.

Den pensionerede general Flynn har hidtil afvist at udlevere dokumenter i sagen om Ruslands mulige indblanding i det amerikanske præsidentvalg sidste år.

Efterretningskomitéen bad således om dokumenterne fra Flynn i et brev 28. april. Flynn afviste dog at samarbejde og blev efterfølgende stævnet.

Han har tidligere sagt, at han kun vil samarbejde, hvis han får garanti for, at han ikke bliver retsforfulgt for det, han i så fald vil sige. Det har de amerikanske myndigheder hidtil afvist.

Det var netop sagen om de mulige russiske forbindelser til præsidentvalget, der kostede Michael Flynn jobbet som sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus.

Flynn blev afskediget i midten af februar. Det skete efter kun 24 dage på posten som national sikkerhedsrådgiver for Donald Trump.

Michael Flynn blev fyret, da det kom frem, at han havde undladt at oplyse, at han havde ført samtaler med den russiske ambassadør i USA.

Samtalerne handlede om USA's sanktioner mod Rusland.

Flynn havde samtidig vildledt vicepræsident Mike Pence og flere andre om sine handlinger.

Tidligere i maj fortalte unavngivne kilder, at også tidligere præsident Barack Obama havde advaret Donald Trump mod at ansætte Flynn.

Michael Flynn blev tidligere afskediget som leder for USA's militære efterretningstjeneste (DIA) under Obama.

I et memo skrevet af James Comey, der 9. maj blev fyret som chef for FBI af Donald Trump, står der, at Trump havde bedt ham afslutte en undersøgelse af Michael Flynn.

Op til sin fyring var det James Comey, der stod i spidsen for undersøgelsen af Ruslands indblanding i det amerikanske valg.

/ritzau/Reuters

USA har testet raketforsvar mod ballistiske missiler fra Vandenberg Air Force Base i Californien USA 30. maj 2017. REUTERS/Lucy Nicholson
USA har testet raketforsvar mod ballistiske missiler fra Vandenberg Air Force Base i Californien USA 30. maj 2017. REUTERS/Lucy Nicholson

USA tester succesfuldt raketforsvar mod ballistiske missiler

Det amerikanske militær har for første gang gennemført en planlagt missilforsvarstest og er meget tilfreds med resultatet.

Det oplyser militæret i en erklæring.

Tirsdagens test involverede et simuleret angreb fra et interkontinentalt ballistisk missil af typen ICBM. Det blev affyret fra basen Reagan Test Site på Marshall Islands med retning mod farvandet syd for Alaska.

Herefter opsendte USA en raket fra flybasen Vandenberg i Californien for at afskære og eliminere missilet.

- Det var en fantastisk succes, oplyser militæret.

Eksperter har sammenlignet testen med at ramme en kugle fra en pistol i luften med en anden kugle.

Testen er en del af forsvarsprogrammet Ground-Based Midcourse Defense (GMD), der har til formål at beskytte USA mod en stadig voksende trussel fra Nordkorea.

- Dette system er af afgørende betydning for forsvaret af vores land, og testen viser, at vi er kompetente og troværdige til at afskrække en meget reel trussel, udtaler viceadmiral Jim Syring, der er direktør for Missile Defense Agency.

Før tirsdagens affyring havde GMD-systemet kun succesfuldt ramt sit mål i ni ud af 17 test siden 1999. Den sidste test var i 2014.

Nordkorea har i løbet af det seneste år øget antallet af missiltest dramatisk. Det sker i et forsøg på at udvikle et ICBM-missil, der kan nå det amerikanske fastland.

Det kontinentale USA ligger omkring 9000 kilometer fra Nordkorea. ICBM-missiler har en rækkevidde på minimum 5500 kilometer. Dog er nogle designet til at kunne flyve 10.000 kilometer eller længere.

Det anslås, at udviklingen af GMD-programmet hidtil har kostet 40 milliarder dollar, hvilket svarer til godt 266 milliarder kroner.

/ritzau/Reuters

Tre mænd er løsladt af britisk politi uden sigtelse i sag om Manchester-angrebet. 11 er fortsat tilbageholdt. / AFP PHOTO / Oli SCARFF
Tre mænd er løsladt af britisk politi uden sigtelse i sag om Manchester-angrebet. 11 er fortsat tilbageholdt. / AFP PHOTO / Oli SCARFF

Politi løslader tre anholdte i Manchester-efterforskning

Britisk politi har løsladt tre personer, der var anholdt i forbindelse med bombeangrebet under en popkoncert i Manchester 22. maj.

Det oplyser Russ Jackson, der er chef for North West Counter Terrorism Unit.

- Vi har haft flere end 1000 betjente, der har arbejdet på efterforskningen og forsøgt at skabe et billede af, hvad der skete, og hvem der var involveret.

- I dag (tirsdag, red.) har vi løsladt to mænd på 20 og 24 år fra Fallowfield-området og en 37-årig mand fra Blackley-området, skriver han i en skriftlig erklæring.

Efter dagens tre løsladelser har politiet stadig en række personer tilbageholdt.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at politiet har anholdt 16 personer siden angrebet, men at fem af dem er blevet løsladt igen.

Angrebet i Manchester dræbte 22 personer, og flere end 60 andre blev så alvorligt såret, at de måtte indlægges.

Angrebet skete, i minutterne efter at den amerikanske popstjerne Ariana Grande havde givet koncert i Manchester Arena.

50 af de sårede er stadig indlagt på hospitalet. 17 af dem er i kritisk tilstand, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Politiet antager, at angrebet blev udført af den 22-årige Salman Abedi, der valgte at udløse en selvmordsbombe foran arenaen.

- Vi har stadig en række personer i vores varetægt, og vi vil forsøge at forlænge tilbageholdelsen på nogle af dem, mens vi forsøger at finde ud af, hvad der præcist skete, og om Abedi handlede alene, skriver Russ Jackson.

- Vores efterforskning viser, at Abedi selv anskaffede sig en række af sine komponenter, og hvad der står mere og mere klart er, at det meste han foretog sig, var på egen hånd.

/ritzau/

En tjekkisk domstol har afgjort, at en russisk hacker kan udleveres til USA.
En tjekkisk domstol har afgjort, at en russisk hacker kan udleveres til USA.

Tjekkisk domstol: Russisk hacker kan udleveres til USA

Den mistænkte hævder, at FBI har forsøgt at overtale ham til at tilstå et hackerangreb mod Demokraterne i USA.

En tjekkisk domstol besluttede tirsdag, at en russisk statsborger kan udleveres til USA, hvor han er anklaget for at hacke sociale netværk, eller til Rusland, hvor han er mistænkt for bedrageri.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer.

Tjekkisk politi anholdt den mistænkte, Jevgenij Nikulin, i Prag 5. oktober sidste år i samarbejde med det amerikanske forbundspoliti, FBI.

Anholdelsen skete, to dage før at USA formelt anklagede den russiske regering for at forsøge at blande sig i den amerikanske præsidentvalgkamp.

Rusland beskyldte straks USA for at chikanere sine borgere og lovede at kæmpe imod Nikulins udlevering fra Tjekkiet til USA. Og med det samme udstedte russerne en arrestordre på Nikulin over påstået tyveri fra systemet WebMoney.

Selv hævder den 29-årige Jevgenij Nikulin, at FBI har knyttet ham til et hackerangreb på Det Demokratiske Parti i USA inden præsidentvalget i 2016. Ifølge Nikulin forsøgte FBI i februar at overtale ham til at tilstå angrebet.

- Først var det en engelsktalende mand, der udspurgte ham og angiveligt kaldte en person ved navnet Jeffrey, siger Nikulins advokat, Martin Sadilek, til nyhedsbureauet AFP.

- 7. februar, under tilstedeværelse af amerikanske embedsmænd, var det angiveligt FBI-agent Jeffrey Miller, der udspurgte ham, siger advokaten videre.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at der ikke er påvist nogen sammenhæng mellem Nikulin og angrebet på Demokraternes computere under valgkampen.

Straks efter tirsdagens afgørelse appellerede Jevgenij Nikulin dommen til Tjekkiets Højesteret.

- Nu går sagen til Højesteret, og så bliver det op til justitsministeren at afgøre, hvilket land han (Nikulin) skal udleveres til, og om han overhovedet skal udleveres, siger talskvinde for retten Marketa Puci til AFP.

En domstol i den amerikanske delstat Californien anklagede i oktober den 29-årige Nikulin for at stå bag omfattende hackerangreb på firmaerne LinkedIn, Dropbox og Formspring i 2012.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.