Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Menneskerettighedsgruppe: Kurdere tilbageholder civile

Civile på flugt fra Islamisk Stat er blevet tvunget til at vente ved vejspærringer i uger og måneder.

Militære rådgivere fra en international koalition sammen med kurdiske soldater, der i det nordlige Irak er blevet oplært af blandt andet europæiske og amerikanske soldater. Scanpix/Safin Hamed
Militære rådgivere fra en international koalition sammen med kurdiske soldater, der i det nordlige Irak er blevet oplært af blandt andet europæiske og amerikanske soldater. Scanpix/Safin Hamed

Menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch (HRW) anklager kurdiske myndigheder i det nordlige Irak for at have tilbageholdt tusindvis af irakiske flygtninge, som ville væk fra områder under Islamisk Stats kontrol.

- Civile er blevet tvunget til at vente ved kurdisk kontrollerede vejspærringer i uger og måneder, siger menneskerettighedsgruppen.

- Disse mennesker har levet i årevis med overgreb begået af Islamisk Stat. De har kun haft begrænset vand, mad og medicin.

- De har med livet som indsats forsøgt at komme væk fra IS og nå i sikkerhed, siger Lama Fakih, som leder menneskeretsgruppen i Mellemøsten.

HRW har hovedkvarter i USA.

I udtalelsen beskyldes kurdiske peshmergastyrker ved militærposter i det nordlige Irak for at opholde civile. De er flygtet fra de to IS-kontrollerede byer Hawija og Tal Afar.

- Peshmergakrigere har i et tilfælde holdt flygtninge tilbage i flere måneder. I mange tilfælde har de holdt civile tilbage, uden at der var mad, og uden at de kunne få tiltrængt hjælp. De var tværtimod sårbare over for nye IS-overgreb, siger HRW.

De kurdiske selvstyremyndigheder i det nordlige Irak kalder vejspærringerne nødvendige. De skal forhindre IS-medlemmer i at passere.

Kurderne bekæmper Islamisk Stat både i Irak og i Syrien. Det kurdiske Demokratisk Enhedsparti (PYD) og militsen Folkets Beskyttelsesenhed (YPG) har erklæret områder af det nordlige Syrien for autonome regioner.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.