Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Menneskerettighedsgruppe: Assad brugte kemiske våben i kampen om Aleppo

Ifølge menneskeretsorganisation benyttede Syriens hær klorgas mod oprørere og civile under slaget om Aleppo.

Et barn med symptomer på at være udsat for giftgas behandles på et felthospital i Aleppo d. 10. december 2016. EPA/GHIRH SY
Et barn med symptomer på at være udsat for giftgas behandles på et felthospital i Aleppo d. 10. december 2016. EPA/GHIRH SY

Syriens hær gjorde i flere tilfælde brug af kemiske våben under slaget om storbyen Aleppo i slutningen af 2016.

Det slår menneskeretsorganisationen Human Rights Watch (HRW) fast i en rapport mandag.

HRW har interviewet øjenvidner, indsamlet billeder og set videooptagelser, der tyder på, at der blev kastet bomber med klorgas ned i den oprørskontrollerede del af byen under offensiven fra 17. november til 13. december sidste år.

Ni personer blev ifølge rapporten dræbt i angrebene. Derudover blev 200 personer syge.

Det værste angreb skal være sket i bydelen al-Sakhour. Her blev seks personer fra samme familie kvalt af den giftige gas. Fire af dem var børn.

Store dele af Aleppo var i månedsvis kontrolleret af oprørere i opposition til Syriens præsident, Bashar al-Assad.

Syrien og dets allierede Rusland, der støttede hæren under slaget om Aleppo, har gentagne gange benægtet brugen af kemiske våben i den langvarige konflikt.

Ifølge HRW er der i det indsamlede materiale dog heller ikke beviser for, at Rusland har været involveret i de kemiske angreb.

- Der er stærke indikationer på, at disse klorangreb er blevet tænkt ind i den overordnede militære strategi. Og det giver en begrundet mistanke om, at de øverste officerer i offensiven i Aleppo vidste, at der blev benytte klorgas, siger Ole Solvang, HRW's vicedirektør i rapporten.

En FN-undersøgelse konkluderede sidste år, at den syriske regering havde gennemført mindst tre angreb med klorgas i 2014-15.

At bruge klorgas som våben er forbudt i henhold til den internationale konvention mod kemiske våben. En konvention som Syrien har underskrevet.

HRW opfordrer FN's Sikkerhedsråd til at vedtage sanktioner mod ledere, som har ansvaret for brugen af kemiske våben.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.