Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Menneskerettighedsformand kræves afsat efter Assad-besøg

Præsidium i Europarådet har fredag besluttet at blokere alle formandens aktiviteter. Han nægter at gå af.

Europarådets parlamentariske ledelse har fredag besluttet, at formand Pedro Agramunt må gå af.

Det sker, efter at den spanske politiker i marts rejste til Syrien. Her besøgte han en russisk militærbase og mødtes med præsident Bashar al-Assad.

Formanden har forklaret, at han var overrasket over, at Assad pludselig dukkede op. Han har undskyldt, men nægter at gå af.

Den beslutning er imidlertid helt uacceptabel, mener ledelsen i Europarådet, der er sat i verden for at holde øje med demokratiet, menneskerettighederne og retsstatens tilstand i sine 47 medlemslande.

- Han har optrådt i en sammenhæng med en diktator - en massemorder. Det har skadet Europarådets omdømme, siger Mogens Jensen (S), der er næstformand for den danske delegation til Europarådet.

Selv om der er enighed om, at formanden må gå af, er sagen ikke helt enkel.

Det skyldes, at ingen paragraffer i Europarådets vedtægter vedrører en formands afsættelse. Foreløbigt har parlamentets præsidium dog sørget for en de facto afsættelse, fortæller Mogens Jensen.

- Vi har udtrykt en enstemmig mistillid, som alle politiske grupper står bag.

- Og så er det sådan, at præsidiet skal godkende alle formandens aktiviteter. Vi har besluttet, at der ikke må holdes aktiviteter eller foretages offentlige udtalelser. Det betyder i praksis, at han er afsat, siger Jensen.

Hvis formanden ikke selv giver op, vil parlamentarikerne med en vedtægtsændring sørge for, at valget ikke længere er hans eget.

En sådan ændring ventes at blive vedtaget ved parlamentets næste samling til juni.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.