Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Mein Kampf« bliver revet væk i Tyskland

Den første udgivelse af Hitlers kampskrift »Mein Kampf« i Tyskland siden Anden Verdenskrig er udsolgt flere steder.

Boghandler Marie Katzlinger bladrer i 'Hitler, Mein Kampf - eine kritische Edition'.
Boghandler Marie Katzlinger bladrer i 'Hitler, Mein Kampf - eine kritische Edition'.

For første gang i 70 år kom Adolf Hitlers personlige manifest »Mein Kampf« fredag til salg som nyudgivelse i tyske boglader. Men kun kortvarigt. Den første dag blev oplaget udsolgt i flere byer, trods en pris på 59 Euro eller 440 danske kroner for to fyldige bind med hele originalteksten og et langt kommentarspor over 1949 sider. Mere end 15.000 bøger var forhåndsbestilt af et førsteoplag på kun 4.000 eksemplarer, skriver Die Welt.

Siden Anden Verdenskrig har »Mein Kampf« ikke været trykt i ny udgave i Tyskland, selvom den flere gange er udkommet på andre sprog. Det har ikke været forbudt at sælge eksisterende udgaver i Tyskland, men rettighederne til bogen blev efter krigen af de allierede sejrherrer overdraget til delstaten Bayern, som ikke siden har villet give tilladelse til nye udgivelser i Tyskland. Ophavsretten udløb imidlertid med udgangen af 2015, 70 år efter Hitlers død.

Den tyske højesteret besluttede allerede i 1979 , at det ikke var ulovligt at besidde, købe og sælge bogen, heller ikke den førkrigs-udgave der på forsiden er udsmykket med et stort hagekors, som ellers er strengt forbudt at promovere i Tyskland. Højesteret lagde til grund, at fordi bogen var udgivet før forfatningen, kunne den ikke senere blive omfattet af forbuddet mod at sprede »propaganda for forfatningsstridige organisationer«.

Med udløbet af ophavsretten ved nytår ville enhver kunne udgive en ny version af Mein Kampf.  Derfor besluttede det velestimerede historiske forskningsinstitut i München, IfZ, Institut für Zeitgeschichte, for adskillige år siden at udgive en kommenteret udgave, så Hitlers original-tekst ikke skulle stå alene. De 3.500 noter til bogen er skrevet af fire forskere fra instituttet, der har modtaget kritik for overhovedet at ville røre nazi-bibelen med en ildtang.

Hitler skrev sit kampskrift i 1924, mens han var i fængsel for sin hovedrolle i ølkælderkuppet den 8. oktober, hvor nationalsocialisterne søgte at gennemføre et statskup. Mellem magtovertagelsen i 1933 og krigsudbruddet i 1939 blev trykt mere end 5 millioner eksemplarer.

Efter krigsafslutningen i 1945 blev flere millioner eksemplarer af Mein Kampf beslaglagt og destrueret, og antikvariske tyske udgaver var vanskelige at finde - dels fordi bogen var blevet sjælden, dels fordi tyske boghandlere og antikvariater havde en stærk modstand mod at håndtere den.

Den nye udgivelse har også været stærkt omdiskuteret. Bogen er fyldt med hadske udfald mod jøder, og det jødiske samfund i Tyskland har protesteret mod nyudgivelsen af den kommenterede udgave.

En af forfatterne bag bogen er historikeren Christian Hartmann, der i årevis har arbejdet med den kommenterede udgave. Hartmann har flere gange, blandt andet i dette interview med NDR, begrundet sit bidrag  til udgivelsen med, at demagogi skal bekæmpes med fakta.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.