Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

May trygler arabisk konge om at lette blokaden af Yemen

Det er nødvendigt, at Saudi-Arabien tillader varer og nødhjælp til Yemen, siger Theresa May i appel i Riyadh.

- Premierministeren gjorde det klart, at tilførslen af kommercielle forsyninger til Yemen må genoptages, hvis vi skal forhindre en humanitær katastrofe, oplyser Theresa Mays kontor torsdag om mødet. Scanpix/Bandar Al-jaloud
- Premierministeren gjorde det klart, at tilførslen af kommercielle forsyninger til Yemen må genoptages, hvis vi skal forhindre en humanitær katastrofe, oplyser Theresa Mays kontor torsdag om mødet. Scanpix/Bandar Al-jaloud

En alvorlig humanitær krise i Yemen kræver, at Saudi-Arabien snarest letter en blokade af det arabiske land. Ellers ender det i en »katastrofe«, hvilket det ifølge nødhjælpsorganisationer allerede er.

Sådan lød et nødråb fra den britiske premierminister, Theresa May, da hun sent onsdag mødtes med Saudi-Arabiens kong Salman og kronprins Mohammed bin Salman.

»Premierministeren gjorde det klart, at tilførslen af kommercielle forsyninger må genoptages, hvis vi skal forhindre en humanitær katastrofe,« oplyser Mays kontor torsdag om mødet.

Et skib med 5500 ton mel lagde søndag til kaj i den yemenitiske havneby Hodeidah.

Det var det første skib med nødhjælp i flere uger under en længere blokade af det krigshærgede land.

En koalition, som det sunnimuslimske Saudi-Arabien står i spidsen for, har blokeret for nødhjælp til landet.

Konflikten tog fart i landet, da shiamuslimske Houthi-oprørere tog kontrol over hovedstaden Sanaa i 2014. Houthierne kontrollerer også Hodeidah.

Saudiaraberne har været involveret i konflikten siden 2015, og saudiaraberne støtter Yemens præsident, Abd Rabbu Mansur Hadi.

De hævder sammen med USA, at det shiitiske Iran støtter houthierne, som også er shiitter, blandt andet med våben. Det nægter iranerne.

Blokaden blev udløst af et missil, som ifølge en amerikansk general blev fyret mod Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, af yemenitiske oprørere.

Ifølge USA's militær var missilet, som blev skudt ned, iransk.

Nødhjælpsorganisationer har sagt, at blokaden har gjort den humanitære krise i landet værre.

Krigen har betydet, at omkring syv millioner personer sulter. Og flere end 10.000 har mistet livet.

Ifølge Red Barnet stiger antallet af børn under fem år, som er alvorligt fejlernærede, hver måned med 20.000. Det svarer til 27 børn per time i snit.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.