Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Markant færre henrettes - måske

Godt en tredjedel færre mennesker blev henrettet sidste år. Men så længe kineserne ikke vil lægge deres statistik på bordet, kan tallet være langt højere.

Australierne Andrew Chan og Myuran Sukumaran sang "Amazing Grace" og ville ikke have bind for øjnene under deres henrettelse på fængselsøen Nusakambangan i Indonesien. Foto: REUTERS/Bagus Othman/Files
Australierne Andrew Chan og Myuran Sukumaran sang "Amazing Grace" og ville ikke have bind for øjnene under deres henrettelse på fængselsøen Nusakambangan i Indonesien. Foto: REUTERS/Bagus Othman/Files

Antallet af henrettelser på verdensplan er på vej ned.

1.032 mennesker blev straffet med døden sidste år – det var hele 37 procent færre end året før.

Statistikken skyldes især færre dødsstraffe i Iran og Pakistan, skriver Amnesty International i sin seneste årsrapport.

»Flertallet af verdens stater accepterer ikke længere, at en stat tager et menneskes liv,« siger organisationens generalsekretær, Salil Shetty.

De fire lande øverst på dødslisten er Iran, Saudi Arabien og Irak og Pakistan og står til sammen for 87 procent af alle henrettelser.

I alt 23 af klodens lande gennemførte henrettelser i 2016.

Hviderusland, Botswana, Nigeria og det palæstinensiske selvstyre har genoptaget dødstraffen og dermed bevæget sig imod trenden.

Amnesty International har til gengæld ikke registreret henrettelser i landene Chad, Indien, Jordan, Oman og de Forenede Arabiske Emirater gennem 2016.

Mildere vinde i USA

En af statistikkens relative dukse er Iran: Landet henretter traditionelt mange mennesker. Tallet blev alligevel noget nær halveret fra mindst 977 forrige år til 567 sidste år.

Også vindene i USA virker stadig mildere: Kun 20 amerikanere blev henrettet sidste år. Det var otte færre end året før og det laveste tal siden 1991. Antallet af afsagte dødsdomme var det laveste siden 1973.

Langt de fleste henrettelser på amerikansk jord finder sted i Georgia og Texas. Nationens dødsgange som helhed har stadig 2.832 mennesker siddende.

Selv om man altså har registreret godt en tredjedel færre henrettelser på verdensplan, lurer et stort mørketal:

De kinesiske myndigheder betragter henrettelser som en statshemmelighed. Iagttagere kender derfor ikke det nøjagtige tal, men anslår det til flere tusinde - om end ingen ved det med sikkerhed.

Salil Shetty fra Amnesty International glæder sig over faldet i amerikanske henrettelser.

»Men vi må fortsat kæmpe for at holde fast - for henrettelserne kan risikere at vende stærkt tilbage,« siger han.

»Det chokerende høje antal henrettelser, der efter planen skal eksekveres over en periode på ti dage i Alabama i denne måned, er et tydeligt eksempel på, hvor hurtigt billedet kan ændre sig«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.