Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Marine Le Pen skærper tonen i valgkampens slutfase

Lederen af Front National siger, at hendes rivaler ignorerer problemer med »islamisk terrorisme«.

Lederen af Front National, Marine Le Pen, holdt onsdag aften sit sidste store valgmøde inden søndagens første valgrunde. Scanpix/Anne-christine Poujoulat
Lederen af Front National, Marine Le Pen, holdt onsdag aften sit sidste store valgmøde inden søndagens første valgrunde. Scanpix/Anne-christine Poujoulat

Den franske højrefløjskandidat Marine Le Pen har skærpet sin tone i valgkampens slutfase.

Hun beskylder sine rivaler til præsidentposten for at vende det blinde øje til »islamisk terrorisme«.

»De forholder sig tavse om dette problem. De ønsker at undertrykke det og holde det på afstand, som når man fejer støvet ind under et gulvtæppe,« siger Le Pen.

Hun holdt onsdag aften sit sidste store valgmøde inden første runde af det franske valg, der finder sted på søndag.

»Deres tavshed skyldes skam. Skammen over at have været med i en regering, som intet gjorde for at få mindsket truslen, men som endda skabte bedre betingelser for denne svøbe,« lyder et af hovedbudskaber fra Front Nationals leder.

Le Pens valgmøde blev holdt under omfattende sikkerhedsforanstaltninger. Politiet anvendte tåregas, da omkring 500 personer demonstrerede mod valgmødet. Nogle af deltagerne kastede med fyrværkeri. Mindst fire personer blev anholdt.

»Antallet af terrorhandlinger er blevet mangedoblet i Europa under denne valgkamp. Her i Marseille blev to fanatikere anholdt, inden de nåede at begå deres afskyelige forbrydelser,« hedder det i valgtalen fra den 48-årige Le Pen.

Under Marine Le Pen har Front National haft mest fokus på sociale nedskæringer og økonomiske problemer. I valgets slutfase har partiet gjort indvandring og national identitet til det dominerende tema.

Le Pen siger i sine seneste tv-interviews, at hun vil stoppe indvandringen til Frankrig og gøre det sværere at opnå statsborgerskab i landet. Samtidig vil hun have skærpet kampen mod islamister yderligere.

En meningsmåling, der blev offentliggjort torsdag, viser, at Le Pen vil gå videre til anden runde sammen med den kun 39-årige centrumkandidat Emmanuel Macron.

Le Pen vil ifølge målingen fra Harris Interactive få 22 procent af stemmerne i første runde, mens Macron vil få 25 procent.

I anden runde står Macron til at vinde klart over Le Pen med 66 procent af vælgerne bag sig.

Men to andre kandidater har også chancen for at nå første runde, som kun omfatter to kandidater. Der er den konservative tidligere premierminister Francois Fillon og den tidligere trotskist Jean-Luc Mélenchon, som ligger til venstre for Socialisterne.

Både Fillon og Mélenchon vil også kunne besejre Le Pen i en anden runde - med henholdsvis 58 og 60 procent af vælgerne bag sig.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.