Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Manglende Säpo-tjek presser Löfven og Sveriges regering

Oppositionen i Sverige presser regeringen i sag om udlicitering af it-opgave med fortrolige personoplysninger.

Arkivfoto. Oppositionen i Sverige presser regeringen i sag om udlicitering af it-opgave med fortrolige personoplysninger.
Arkivfoto. Oppositionen i Sverige presser regeringen i sag om udlicitering af it-opgave med fortrolige personoplysninger.

Den svenske regering er kommet under pres i en sag om den svenske transportstyrelses køb af it-ydelser hos en ekstern leverandør.

Senest har oppositionen anmeldt statsminister Stefan Löfven til konstitutionsutskottet, skriver SVT.

Konstitutionsutskottet tager sig af sager om ministres ansvar og svarer i Danmark til Udvalget for Forretningsordenen.

»Det er alvorligt at tilbageholde information, som ovenikøbet er beskyttet af grundloven,« siger Mikael Oscarsson fra Kristendemokraterne.

Oppositionen skulle have fået information om sagen i udenrigsudvalget, da den handler om landets sikkerhed, mener Oscarsson.

Også infrastrukturminister Anna Johansson er kaldt i samråd i udvalget, skriver nyhedsbureauet TT.

I anmeldelsen hedder det:

»Hvornår fik infrastrukturministeren og regeringen information om, at direktøren og styrelsens formand i to år havde overtrådt bestemmelsen om, at Säpo skal sikkerhedsgodkende de personer, som fik adgang til ovenstående information?«

IBM vandt opgaven til en værdi af næsten en milliard svenske kroner.

Transportstyrelsens ledelse blev ifølge SVT i 2015 informeret om, at it-driften kunne blive håndteret i Østeuropa af udlændinge, der ikke var sikkerhedsgodkendt.

Oscarsson har også kaldt Anna Johansson i samråd i forsvarsudvalget.

»Det kan være havnet i Rusland eller i terroristers hænder,« siger Mikael Oscarsson om oplysningerne i registret.

I anmeldelsen til konstitutionsutskottet skriver Oscarsson, at han ønsker undersøgt, om en minister eller statsministeren har svigtet deres ministeransvar.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.