Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mangel på avocadoer får kiwier til at blive kriminelle

I New Zealand er prisen på avocado steget så meget, at mexicanske spisesteder har taget guacamole af menuen.

En enkelt avocado koster i New Zealand cirka 30 kroner for tiden. Arkivfoto Scanpix/Mark Ralston
En enkelt avocado koster i New Zealand cirka 30 kroner for tiden. Arkivfoto Scanpix/Mark Ralston

Wellington. Mangel på friske avocadoer i New Zealand har de seneste uger fået opsigtsvækkende konsekvenser.

Prisen på den eftertragtede stenfrugt er af forskellige årsager nemlig steget så meget, at organiserede kriminelle er begyndt at plyndre direkte fra avocadoavlernes plantager, skriver AFP.

Omtrent 30 kroner per styk skal en kiwi, som en newzealænder også kaldes, betale for én avocado for tiden i supermarkederne.

Det er en fordobling på få måneder og har samtidig betydet, at en række af hovedstaden Wellingtons mexicanske restauranter simpelthen har taget avocadomosen guacamole af menuen.

I det nordlige New Zealand har kriminelle ikke været sene til at udnytte situationen.

- Vi har set tilfælde, hvor personer har kørt pickup-ladvogne ind i plantagerne og fyldt dem op, siger Bevan Jelley, marketingmanager for brancheorganisation New Zealand Avocado til Fairfax.

I alt er der blevet anmeldt 40 tilfælde af storskala-tyverier, og dertil kommer alle de tilfælde, hvor almindelige newzealændere er gået på rov i rækkerne og har fyldt lommerne op.

Det er blandt andet newzealændernes forøgede appetit på den vitaminrige frugt, der har skabt en akut mangel.

På bare ét år er 96.000 flere husstande begyndt at købe avocadoer ifølge New Zealand Avocado. Samtidig forsøger avlerne at mætte et lukrativt eksportmarked, og det har sendt priserne langt op over trækronerne for den almindelige kiwi.

Men før man lader sig friste af en stjålet avocado, skal man tænke sig om, lyder advarslen fra det lokale politi.

- De er umodne, og nogle af dem er blevet sprøjtet for nylig og har måske stadig gift på skrællen, siger Aaron Fraser fra politiet i Waihi ifølge The Guardian.

Bølgen af avocado-kriminalitet ventes at slutte, når det igen bliver højsæson for modne avocadoer i september og oktober.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.