Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mange døde: Islamisk Stat har overstrøet befriet by med miner

IS har ikke kun lagt landminer i byens gader, men også i boliger, og et stort antal mennesker er blevet dræbt.

Ødelagte bygninger i Ramadi fotograferet tidligere på året.
Ødelagte bygninger i Ramadi fotograferet tidligere på året.

Jihadistgruppen Islamisk Stat (IS), som drev tusindvis af mennesker på flugt fra den irakiske by Ramadi, forårsager stadig død og ødelæggelse i området, fordi gruppen har udlagt et stort antal landminer.

Ifølge FN er der siden februar blevet dræbt mindst 49 personer af landminer i området. Mindst 79 er blevet såret eller lemlæstet i samme periode.

IS har ikke kun placeret miner i byens gader, men også i boliger.

Der mangler mineryddere, men de fordrevne indbyggere fra Ramadi har lyttet til lokale religiøse og lokale lederes opfordringer om at vende hjem.

»I FN hersker der dyb bekymring over den manglende sikkerhed i byen, hvor der ligger spredt et stort antal udetonerede miner og bomber,« siger Lise Grande, som er FN's humanitære koordinator i Irak.

I sidste måned fik et amerikanske minerydningsselskab opgaven med at rydde Ramadi for landminer og samtidig uddanne irakere til at at blive mineryddere.

Islamisk Stat vandt kontrol over næsten en tredjedel af Irak i 2014. Men lidt før nytår blev den strategisk vigtige by Ramadi igen befriet fra Islamisk Stat.

De irakiske regeringsstyrker har nu planer om en offensiv ved Mosul, der er Iraks næststørste by, og som stadig er underlagt Islamisk Stat.

Storbyen er langt den største, som de militante fra Islamisk Stat har kontrol over, og en generobring af Mosul i år er den irakiske regerings største prioritet.

Irakiske soldater blev i februar sendt til en nordlig base i landet for at forberede en tilbageerobring af Mosul.

Regeringen mener, at der stadig bor omkring en million mennesker i Mosul-regionen.

En general fra de amerikanske styrker, der bekæmper IS, Sean MacFarland, har sagt, at irakiske generaler ikke tror på, at de vil være i stand til at tilbageerobre Mosul før sidst i 2016 eller i 2017.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.