Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Manden Hongkong elsker at hade

Hong Kongs demonstranter vil have demokrati – og en ny politisk leder. Vreden har nået nye højder og er rettet mod regeringschefen, Leung Chun-ying.

Demonstrationerne for mere demokrati tager fortsat til i Hong Kong, hvor regeringschefen, Leung Chun-ying, må se sig udstillet som en blodsugende vampyr af de protesterende.
Demonstrationerne for mere demokrati tager fortsat til i Hong Kong, hvor regeringschefen, Leung Chun-ying, må se sig udstillet som en blodsugende vampyr af de protesterende.

BEIJING: De kalder ham 689. Det er antallet af stemmer, Leung Chun-ying fik i Hong Kongs valgkomité, og i en by med fem millioner stemmeberettigede indbyggere, var det nok til at sikre ham posten som regeringschef.

For de mange tusinder af demonstranter, der i dagevis har sat metropolen delvist i stå, er Leung Chun-ying og hans 689 stemmer blevet selve indbegrebet af demokratisk underskud. Et symbol på Beijings magt over Hong Kong. Byens øverste leder udpeges af en valgkomité bestående af 1.200 medlemmer, og det er under det nuværende system utænkeligt, at rådet vælger en person, der ikke er loyal over for centralregeringen i Beijing. Noget der ikke bliver lavet om på, har den politiske ledelse i Kommunistpartiet slået fast.

Egentlig er det den beslutning, der i denne omgang har fået vreden til at koge over i Hong Kong. Men én ting er den uforsonlige linje lagt af partitoppen langt mod nord. Noget ganske andet er at blive snigløbet af en af sine egne. Det er netop, hvad mange af demonstranterne føler, at Leung Chun-ying har gjort ved at blåstemple Beijings politik.

Utilfredsheden kommer til udtryk på mange måder. Forskellige varianter af krav om regeringschefens afgang er blandt de mest brugte opråb og slogans. På plakater og bannere bliver Leung Chun-ying portrætteret som alt fra blodsugende vampyr til stornæset Pinocchio.

»Fuck regeringen« står der på en blandt de unge aktivister og demonstranter populær T-shirt. Og i spidsen for regeringen står Leung Chun-ying, og det har han gjort i over to år. Det har været én lang defensiv balanceakt, hvor kritikken er haglet ned over ham. Lige fra dag ét. Det var ikke populært, at hans tiltrædelsesceremoni blev holdt på mandarin i stedet for kantonesisk, der sammen med engelsk er det officielle sprog i Hong Kong. Under de seneste demonstrationer er kritikken af Leung Chun-ying på ny taget til.

Mange mener, at politiets brug af tåregas og peberspray under weekendens protester burde få politiske konsekvenser. Selv holder Leung Chun-ying sig på god afstand af demonstrationerne. Han vil ikke mødes med de demonstrerende. I stedet holdt han tirsdag en 15 minutter lang TV-tale, hvor han endnu en gang opfordrede folk til at gå hjem. Samtidig lod han forstå, at han trods urolighederne ikke har i sinde at træde tilbage som regeringschef.

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.