Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Manden bag lastbilangreb: Afhængig af kokain, radikaliseret i Tyrkiet og efterlyst i hjemlandet

Rakhmat Akilov, manden bag fredagens lastbilangreb i Stockholm, er efterlyst af myndighederne i hjemlandet Usbekistan. Det skriver svenske medier om den 39-årige uzbeker, der både er islamist og kokainist.

Svenske myndigheder udsendte i weekenden dette efterlysningsbillede af den 39-årige usbeker Rakhmat Akilov.
Svenske myndigheder udsendte i weekenden dette efterlysningsbillede af den 39-årige usbeker Rakhmat Akilov.

Manden bag terorangrebet i Stockholm i fredags har siden februar været efterlyst af myndighederne i sit hjemland, Usbekistan.

Det beretter Svenska Dagbladet på baggrund af oplysninger fra de usbekiske myndigheder.

Den 39-årige Rakhmat Akilov er mistænkt for forbrydelser med forbindelse til religiøs ekstremisme, som Svenska Dagbladet formulerer det. Bl.a. skal han have produceret og spredt materiale til fare for sikkerheden i det asiatiske land, der bliver beskrevet som en diktasturstat. Dertil kommer, at han skal have været aktiv i ekstremistiske grupperinger, tilføjer avisen.

Den svenske avis har oplysningerne fra bl.a. nyhedsbureauet Interfax, TT og Radio Free Europe/Radio Libertys (RFERL) usbekiske tjeneste.

Samtidig kan Ritzau oplyse, at gerningsmanden bag fredagens lastbilangreb i Stockholm ifølge en usbekisk kilde har forsøgt at rejse til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat (IS).

Ifølge kilderne er manden bag angrebet vokset op i Samarkand. Han arbejdede som svejser og var gift med en kvinde, der drev handel i Tyrkiet. Af samme grund var parret tit i Tyrkiet. Sammen har de fire børn.

Manden bag drabet på fire mennesker og 15 sårede på Drottninggatan blev skilt i 2012, hvorefter han flyttede til Tyrkiet, hvor der ifølge Svenska Dagbladets kilder i Sverige ikke er visumpligt for usbekere.

Angiveligt var han ikke synderligt religiøs hjemme i Usbekistan. Men i Tyrkiet skulle han være blevet radikaliseret. Dog uden at nære en større religiøs indsigt, tilføjer usbekiske kilder i Sverige.

Således kan kilder kilderne over for Svenska Dagbladet bl.a. berette, at »han end ikke vidste, hvordan man beder« i en moske. Til gengæld var Rakhmat Akilov optaget af og udviste sympati for IS i Syrien.

I takt med, at han blev radikaliseret, udviklede han et stofmisbrug, forlyder det. Ikke mindst var han afhængig af kokain.

Den svenske avis skriver med henvisning til BBC, at uzbekerens opvækst i en stor familie ikke religiøst præget.

Rakhmat Akilov søgte svensk opholdstilladelse i november 2014. Knap et halvt år senere afslog Migrationsverket hans ansøgning og  besluttede, at han skulle udvises. Han klagede, fik afslag og samtidig sit pas inddraget. I december 2016 fik han besked om at forlade Sverige inden for 40 dage. Men da politiet ville hente ham fire uger senere, var han væk, fortæller avisen Expressen.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.