Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Man kan også købe skjorter i Bruxelles«

EU-topmøde kan ende med at trække ud i dagevis. Thorning er klar til svære forhandlinger.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt ankommer til topmøde i Bruxelles.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt ankommer til topmøde i Bruxelles.

BRUXELLES

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har her til eftermiddag ti minutter til at overbevise Herman Van Rompuy, formand for EU's ministerråd, om at Danmark skal have en rabat på en milliard kroner om året på vores betalinger til EU. Hvis det mislykkes, er det en fiasko for den danske regering, der har bundet hele sin forhandlingsvægt ind i at få kravet til at gå igennem.

- Vi møder op med et tydeligt og velbegrundet krav om rabat. Men vi er alene om at kæmpe for det, så det bliver ikke let, siger statsministeren forud for topmødets begyndelse. I de sidste par uger op til topmødet har vurderingen været, at forhandlingerne hurtigt ville ende i et sammenbrud.

Storbritannien har været det store problem med krav om besparelser så store i forhold til Rompuys forhandlingsoplæg på 1011 mia. euro, at en løsning ikke blev vurderet realistisk. Men i de sidste par dage er meldingerne fra britiske forhandlere løsnet op, og det forlyder, at Storbritannien ikke møder op til topmødet for at opsøge et sammenbrud.

Dermed kan der være lagt op til et forhandlingsforløb, der kan vare langt ind i weekenden. Ved ankomst i Bruxelles var der dog ikke ligefrem forsonende ord fra denkonservative britiske premierminister David Cameron. Han kaldte det "forkert" af foreslå et højere EU-budget, når EU-landene skærer ned. Og han varslede derfor hårde forhandlinger, da han ankom til ministerrådets bygning i Bruxelles.

- Vi vil forhandle meget hårdt for at sikre en god aftale for Storbritanniens skatteborgere, for EUs skatteborgere og for at bevare den britiske rabat, sagde David Cameron. Storbritannien EU-rabat har kostet Danmark en merpris på EU-medlemsskabet på knap 800 mio. kr. årligt.

Det er mere end vi har givet i U-landsbistand til Tanzania, der har været den største modtager af danske bistandshjælp gennem en årrække. Som tidligere omtalt i Berlingske er Storbritannien det største modtagerland af midler fra danske skatteydere.

"Danmark har traditionelt været imod rabatterne men vi indså i 2005, at der stadig gives store rabatter. Det er en skævhed. Det handler ikke om, at Danmark ikke vil yde bidrag til EU. Vi er stadig netto-bidragsyder. Men vi vil ikke betale andre rige landes rabatter, siger Helle Thorning-Schmidt.

Statsministeren lod forstå, at hendes kufftert er pakket, så det passer med et langt forhandlingsforløb.

- Jeg kan være hernede i rigtigt lang tid. Og så vidt jeg ved, kan man også købe skjorter i Bruxelles.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.