Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Malmø-skytten får livstidsdom

40-årige Peter Mangs er fundet skyldig i to drab og fire drabsforsøg.

Peter Mangs kan se frem til at tilbringe de næste mange år bag tremmer. Den 40-årige svensker, som har dræbt to personer og såret yderligere fire i en serie af racistisk motiverede angreb, er fredag blevet idømt livstid ved retten i Malmø.

Der er tale om svensk lovs strengeste straf, som ifølge avisen Sydsvenskan betyder, at Peter Mangs kan holdes indespærret i op til 24 år.

Mangs fik tilnavnet Malmø-skytten. da han for to år siden skabte en tilstand af panik i den sydsvenske storby Malmø. Gennem et år - fra oktober 2009 til oktober 2010 - angreb han tilfældige personer med udenlandsk baggrund. To mennesker blev dræbt og et tocifret antal såret, flere alvorligt.

Peter Mangs blev i juli fundet skyldig i to drab - det første helt tilbage i 2003 - og fire drabsforsøg, mens han blev frifundet for et tredje drab og en række forsøg. Dagens livstidsdom følger kravet fra svenske kammeranklager, Håkan Larsson, der opfordrede retten til at idømme ham lovens strengeste straf.

- De mord, han er skyldig i, har karakter af rene henrettelser. Forbrydelserne er hensynsløse, koldblodigt udførte, og han har flere gange skudt mod tilfældigt udvalgte personer, sagde han ifølge avisen Sydsvenskan under sine afsluttende bemærkninger i byretten.

Baggrunden for Peter Mangs forbrydelser er efter alt at dømme racisme. Kun et enkelt af hans ofre - en 20-årig kvinde, der blev dræbt i oktober 2009 - havde ikke indvandrerbaggrund, og i fængslet har Malmø-skytten skrevet en rablende selvbiografi, hvor han fortæller om sit had til indvandrere.

Peter Mangs, der nægter sig skyldig, har vist mange tegn på at være temmelig uligevægtig, men retspsykiatere har slået fast, at han ikke er psykisk syg, og at han derfor er egnet til straf.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.