Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Malis kupmagere får ultimatum fra naboer

Hvis den maliske kupregering ikke har overgivet magten inden mandag, vil Malis naboer lukke for landets grænser og lamme dets finanssektor.

Demonstration for fred i Mali
Demonstration for fred i Mali

Mens oprørere fra det nordlige Tuareg-folk i Mali indtog ørkenbyen Kidal og angreb en anden by, Gao med 87.000 indbyggere, appellerede landets kupleder om hjælp udefra.

Står det til kaptajn Amadou Sanogo, bør Malis nabolande komme civilbefolkningen til undsætning i kampen mod tuaregerne, men alt tyder på, at opfordringen ikke vil blive fulgt.

I stedet har nabolandene givet Amadou Sanogo og resten af den maliske kupregering 72 timer til at overgive magten. Sker det ikke inden mandag, vil naboerne lukke for Malis grænser og lamme landets finanssektor, skriver BBC.

- Vi er villige til at hjælpe Mali med at beskytte sin territoriale integritet, men vi kan ikke gøre det så længe magthaverne i hovedstanden Bamako ikke er legitime. Der er ingen tolerance for magt, der er opnået eller fastholdt ved hjælp af midler, der er forfatningsstridige, siger præsidenten for ECOWAS (en samling af 15 vestafrikanske lande med fælles økonomiske interesser, red.), Kadre Desire Ouedaraogo, til Al Jazeera.

ECOWAS har truet med, at en militær indgriben i Mali kan blive sidste udvej på den interne konflikt.

Konflikten er spidset til, efter at Amadou Sanogo og en række andre fremtrædende militærfolk væltede præsident Amadou Toumani Toure for lidt over en uge siden.

Kuppet er sket, efter at en gruppe oprørere fra Tuareg-folket har hærget den nordlige del af Mali. Afhoppere fra militæret mener, at Amadou Toumani Toure har været for tøvende i forhold til at slå oprøret ned, og derfor blev præsidenten afsat.

Lørdag blev byen Gao angrebet af tuaregere, og en Reuters-journalist i Gao beretter, at de samme dag hejste et Azawad-flag, der henviser til ørkenterritorium, der er større end Frankrig, og som tuaregerne ønsker at gøre til deres hjemland.

Reuters skriver også, at oprørere råbte »Gud er stor« på arabisk, og at det kan være et tegn på, at de tilhører islamistiske grupper i området, der ikke ønsker løsrivelse, men som vil indføre sharia-lovgivning i det muslimsk dominerede Mali.

Ifølge nyhedsbureauet lykkedes det regeringsstyrker i Gao at holde oprørerne på afstand, hvorefter de trak sig tilbage til en midlertidig base i byens udkantsområde, der blev angrebet af kamphelikoptere under kommando af kupmagerne.

Lørdag eftermiddag var der ingen meldinger om dræbte eller sårede i forbindelse med kampene i Gao.

Efter kuppet har Mali fået sit medlemskab af Den Afrikanske Union suspenderet, og EU har desuden indstillet sin udviklingsindsats i landet, indtil der er overblik over sikkerhedssituationen.

Oprørerne, der i januar begyndte at kæmpe for uafhængighed i det nordlige Mali, beskrives som en relativt broget skare, som har våben, der er blevet tilovers efter konflikten i Libyen sidste år, og som til dels udgøres af lokale al-Qaeda-krigere.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.