Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mali-konflikt ligger bag algerisk gidseldrama

En militant gruppe med forbindelse til Al-Qaeda har taget et større antal udlændinge til fange på et vestligt gasanlæg i Algeriet. Gruppen kræver, at Frankrig stopper sin militæraktion i Mali.

En ukendt antal vesterlændinge, heriblandt 13 ansatte fra det norske olieselskab Statoil, blev onsdag morgen taget som gidsler, da islamistiske oprørere med tilknytning til al-Qaeda stormede et vestligt ejet gasanlæg i Algeriet. Her ses den norske statsminister Jens Stoltenberg og udenrigsminister Espen Barth Eide på pressemødet i Oslo.
En ukendt antal vesterlændinge, heriblandt 13 ansatte fra det norske olieselskab Statoil, blev onsdag morgen taget som gidsler, da islamistiske oprørere med tilknytning til al-Qaeda stormede et vestligt ejet gasanlæg i Algeriet. Her ses den norske statsminister Jens Stoltenberg og udenrigsminister Espen Barth Eide på pressemødet i Oslo.

En ukendt antal vesterlændinge, heriblandt 13 ansatte fra det norske olieselskab Statoil, blev onsdag morgen taget som gidsler, da islamistiske oprørere med tilknytning til al-Qaeda stormede et vestligt ejet gasanlæg i Algeriet.

Tre personer meldes dræbt ved angrebet. Det drejer sig ifølge nyhedsbureauet Reuters blandt andet om en brite og en franskmand. Flere, heriblandt to nordmænd, er kvæstet som følge af aktionen.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyste onsdag aften, at intet tyder på, at der er danskere blandt de tilfangetagne. Ifølge opørerne har de taget 41 gidsler, og det amerikanske udenrigsministerium bekræfter ifølge Reuters, at der er amerikanske statsborgere blandt.

De islamistiske oprørere begrunder aktionen med Frankrigs militæroffensiv i Mali, som blev indledt i fredags. Algeriet har i den forbindelse tilladt fransk militær at bevæge sig i landets luftrum.

Oprørerene er klar til at løslade gidslerne, men de kræver ifølge nyhedskanalen Sky News flere ting. For det første skal Frankrig stoppe sin aktion i Mali. Derudover kræver de, at cirka 100 islamister, der i dag sidder fængslet i Algeriet, løslades.

Det kommer ikke på tale, fastslår Algeriets indenrigsminister, Daho Ould Kablia:

- Vi vil ikke gå ind på terroristernes krav, og vi afviser alle forslag om at forhandle med dem, sagde han onsdag aften ifølge Reuters.

Her meddelte den norske statsminister, Jens Stoltenberg, at Norge sender nu et diplomatisk udrykningsteam til Algeriet. Det skal styrke landets ambassade under aktionen.

- Situationen er alvorlig og uoverskuelig, sagde Jens Stoltenberg, der gav udtryk for, at det er umuligt at sige noget om, hvor mange nordmænd, der er taget som gidsler.

- Det kan ingen sige noget om i aften, sagde han og understregede, at de norske myndigheder arbejder på højtryk.

Norges udenrigsminister, Espen Barth Eide, har ifølge den norske avis VG givet udtryk for, at gidselaktionen ikke ændrer trusselsbilledet i forhold til Norge.

Statoils internationale chef, Lars Christian Bacher, betegnede på en pressekonference onsdag aften situationen »som den mest alvorlige, vi har haft i Statoil«.

- Vi har fået information om, at to af vores ansatte er kommet fysisk til skade. Ikke alvorligt, men situationen er uafklaret, sagde han.

Gasanlægget, der danner rammen om gidseldramaet, ejes i fællesskab af Statoil og britiske BP, et japansk selskab og et statsejet algerisk selskab.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.