Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Malala er FN's nye fredsambassadør som den yngste nogensinde

I 2012 blev Malala Yousafzai skudt af Taliban. Mandag blev hun udnævnt som fredsambassadør for FN.

Pakistanske Malala Yousafzai er ny fredsambassadør for FN.
Pakistanske Malala Yousafzai er ny fredsambassadør for FN.

New York. Hele verdens skolepigehelt og nobelprismodtager Malala Yousafzai er ny fredsambassadør for FN.

Mandag blev hun udnævnt af FN's generalsekretær, António Guterres. Han har udpeget hende for sit arbejde for pigers uddannelse. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

»Du er ikke bare en helt, du er en meget ihærdig og generøs person,« sagde António Guterres mandag, da hun blev udnævnt.

Det var ventet, at Malala Yousafzai ville blive ambassadør, men det var først mandag, at udnævnelsen officielt fandt sted.

Den 19-årige pakistanske kvinde er den yngste til at blive udnævnt som fredsambassadør for FN.

Malala var ligeledes den yngste nogensinde, da hun i 2014 modtog Nobels fredspris for arbejdet for børns ret til uddannelse.

I 2012 fik hun verdens opmærksomhed, da hun blev skudt i hovedet af Taliban efter at have kæmpet for pigers ret til at gå i skole i sit hjemland, Pakistan.

Malala overlevede angrebet, efter hun blev behandlet på et pakistansk militærhospital og senere fløjet til Storbritannien for at få flere operationer.

I januar 2013 blev hun udskrevet, og på sin 16-års fødselsdag 12. juli samme år talte hun ved FN's Generalforsamling i New York om vigtigheden af pigers ret til uddannelse. 600 unge fra hele verden deltog.

Inden angrebet i skolebussen var Malala blevet kendt i Pakistan for sin blog på BBC Urdu, hvor hun skrev om, hvor gerne hun selv ville blive i skole, og at piger skulle have en chance for at få en uddannelse.

Tidligere er eksempelvis skuespiller Leonardo DiCaprio og den blinde musiker Stevie Wonder også blevet udnævnt som fredsambassadører for FN.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.