Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Magtskifte holder Kina på sin kurs

De store udskiftninger i toppen af det kinesiske magthierarki vil sandsynligvis ikke ændre meget i det folkerige land, lyder vurderingerne.

KINA: Verdens folkerigeste nation har taget hul på en omfattende udskiftning blandt politikerne i landets absolutte top.

Helt som ventet er Xi Jinping udpeget som ny leder af det kinesiske kommunistparti, og næste år vil han efter alt at dømme blive kinesisk præsident, når den nuværende præsident, Hu Jintau, efter 10 år ved magten giver stillingen videre.

Men hvilken betydning vil det kinesiske magtskifte få for kineserne og resten af verden? Sandsynligvis ikke det store, lyder svaret fra blandt andre Clemens Stubbe Østergaard, lektor og Kina-ekspert fra Aarhus Universitet.

Han peger på, at Xi sidder med i det mest magtfulde politiske organ i Kina, den syv mand store Stående Komité, og sammensætningen i komitéen indbyder ikke til forandringens vinde.

- Xi Jinping er en leder, som nyder almindelig tillid på alle fløje af kommunistpartiet, men egentlig kan man sige, at det ikke længere er så vigtigt, som det har været, hvem der er nummer et, for det er en kollektiv ledelse, og det vil sige, at meget afhænger af, hvem han kommer til at sidde sammen med, siger Stubbe Østergaard.

Tidligere har Den Stående Komité bestået af ni medlemmer, men for at effektivisere beslutningerne har man som ventet skåret antallet ned med to medlemmer.

Udover Xi Jinping består den nye ledelse af en blanding af konservative kommunister og forsigtige reformatorer, og det fordrer altså ikke forandringer, påpeger Aarhus-lektoren.

- Komitéen fik ikke plads til to medlemmer, som var meget reformvenlige, og som man havde forventet kom ind. Den består af ret »safe« folk fra de store byer. Det kan man godt være bekymret over, fordi der er så stort behov for reformer i Kina, siger han og peger på, at man i resten af verden heller ikke skal forvente en ny kinesisk kurs.

- Der vil ikke blive de store forandringer, for Kinas største udfordringer ligger internt. At skabe fairness, skabe lighed for loven i retssystemet og fortsætte de økonomiske reformer, vurderer han.

Kommer der ændringer i Kinas kurs i forhold til verden, så vil sløret for disse først blive løftet om noget tid, forklarer Xing Li, lektor ved Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet.

I Kina har man således tradition for en rolig overgang, og så længe Hu Jintau er præsident, vil Xi Jinping holde sig mest til indenrigspolitiske emner.

- Det er en typisk kinesisk ledelsesovergang. I begyndelsen fokuserer man mest på selve overgangen, og hvor meget den nye ledelse har til fælles med den tidligere. I begyndelsen siger han ikke så ikke så meget om sin egen politik. Politiken i forhold til USA og Vesten må vi vente med, siger han.

Fra dansk side afventer man de politiske signaler med spænding, forklarer udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

Han mener under alle omstændigheder, at Danmark skal øge sin politiske dialog med Kina, der står til at overtage pladsen som verdens største økonomi i Xi Jinpings præsidentperiode.

- Uanset hvad vil Kinas økonomiske og politiske betydning fortsat vokse. Og Kina vil få stadig større global indflydelse. Jeg lægger derfor afgørende vægt på, at Danmark aktivt søger en bredere politisk dialog med Kina, uddyber udenrigsministeren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.