Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Magtballade tvinger Gambias præsident til ed i naboland

Yahya Jammeh klamrer sig til præsidentmagten i Gambia, og valgvinder aflægger sin ed på ambassade i Senegal.

Adama Barrow
Adama Barrow

Taberen af Gambias præsidentvalg nægter at slippe magten, og derfor er vinderen tvunget til at aflægge ed under lidt usædvanlige omstændigheder.

Adama Barrow, som sidste år blev valgt til landets præsident, aflægger ed på Gambias ambassade i nabolandet Senegal.

Det siger Barrows talsmand til det franske nyhedsbureau AFP.

En stor ceremoni var planlagt på et stadion i Gambia, men de planer er ændret, da den afgående præsident nægter at trække sig.

Yahya Jammeh har i et interview med BBC sagt, at han er klar til at lede det vestafrikanske land "i en milliard år" - om Gud vil.

Han har siddet på magten siden et kup i 1994. I dag sidder han meget isoleret i en region, der kræver hans afgang efter præsidentvalget.

Onsdag mistede han støtten fra vicepræsident Isatou Njie Saidy, som har haft posten siden 1997.

Jammeh har ledet landet med dekreter. Han er flere gange blevet kritiseret af menneskerettighedsgrupper for at gå hårdt efter systemkritikere, og han er blevet anklaget for at bruge torturmetoder.

Fristen for præsidenten til at træde tilbage fra sin post udløb ved midnat til torsdag.

Stemningen i Gambia har været spændt siden præsidentvalget i december. Her tabte præsident Jammeh til erhvervsmanden Barrow.

Det skulle have ført til et magtskifte 19. januar.

Det Vestafrikanske Økonomiske Fællesskab (Ecowas) havde truet med at sætte militæret ind for at vælte præsidenten, hvis han ikke havde overdraget magten til Barrow inden fristen.

FN's Sikkerhedsråd stemmer torsdag om en resolution, der støtter Ecowas' bestræbelser på at få gennemført en magtoverdragelse.

Både Senegal og Nigeria har sendt styrker til Gambias grænse.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.