Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Macron vil generobre fransk dominans i EU - og i verden

Med 30 tiltag vil Frankrigs præsident øge udbredelsen af fransk. Han vil tilbyde EU-ansatte sprogundervisning.

Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har tirsdag aften løftet sløret for en plan, der skal få flere mennesker i verden til at tale fransk.

Præsidenten håber også at kunne generobre sprogligt land i EU-institutionerne i Bruxelles, hvor engelsk de seneste år har vundet kampen om europæernes sprog.

Det skal ske via tilbud om sprogtimer til EU-ansatte.

»Engelsk har aldrig været så nærværende i Bruxelles som nu, mens man forhandler om brexit, siger Macron med henvisning til briternes farvel til unionen.«

Men den 40-årige statsleder vil vinde meget mere end Europa. Fransk, som er "en skat, der deles af 700.000 mennesker", skal udbredes i hele verden.

»Det vil være arrogant at sige, at fransk kun er frihedens sprog. Folk har tortureret på fransk og gjort smukke ting på fransk,« siger Macron.

Han tilføjer skyndsomt, at tyranner ikke kan "undskylde deres handlinger" med det elegante sprog.

Fransk er ifølge udenrigsministeriet i Paris verdens femtestørste sprog efter mandarin, engelsk, spansk og arabisk.

Under et besøg i Burkina Faso bad Macron i november vestafrikanerne om hjælp til at "gøre fransk til Afrikas førstesprog og måske tilmed det største sprog i verden i løbet af de kommende årtier".

Før talen i L'Académie francaise tirsdag sagde hans rådgivere dog, at han er klar til at acceptere en tredjeplads over de mest talte sprog.

Han præsenterede tirsdag 30 tiltag, der skal støtte udbredelsen af fransk mere effektivt.

Blandt andet varsler præsidenten investeringer i franskundervisning i franske forstæder, mere undervisning på oversøiske skoler og flere klasser til flygtninge.

Flygtninge tilbydes i øjeblikket 250 timers fransk. Det tilbud vil han hæve til 400 eller 600 for folk med helt kort uddannelse.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.