Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Macron til Kina: Valget er åben marked eller protektionisme

Den franske præsident besøger Kina og klager over kinesernes enorme handelsoverskud.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, hilser på præsident Xi Jinping i Den Store Hal i Beijing. Scanpix/Mark Schiefelbein
Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, hilser på præsident Xi Jinping i Den Store Hal i Beijing. Scanpix/Mark Schiefelbein

Præsident Emmanuel Macron tilbyder Kina at åbne den franske økonomi for kinesiske investeringer. Men det skal gå begge veje, påpeger han.

Han har advaret kineserne om, at deres store handelsoverskud over for Frankrig og Europa kan føre til protektionisme.

Macron, der har været præsident i otte måneder, er på sit første statsbesøg i Kina.

Han satser på større åbenhed fra Kina og købsaftaler med Frankrig for at mindske det franske handelsunderskud på 30 milliarder euro (223 milliarder kroner) over for Kina.

Men på andendagen af sit tre dage lange besøg er det forholdsvis få kontrakter, der er indgået med de franske virksomhedsledere, som er med på statsbesøget.

Mest skuffende er det, at Kina ikke har villet indgå nye aftaler med Airbus. Men det påpeges, at det ikke er udelukket, at Kina i de kommende uger bider på.

»Vi bevæger os på et marked, som er ubalanceret og ikke tilfredsstillende,« fortalte Macron på et virksomhedsbesøg.

»Hvis vi ikke løser det ansvarligt, så vil den første naturlige reaktion være at lukke af fra begge sider.«

Det vil skade begge parter, understreger han.

Det har længe været en klage fra europæiske virksomheder, at det er vanskeligere at etablere sig i Kina, end det er for kinesiske virksomheder at købe op og drive virksomheder i Europa.

Men nogle virksomheder affinder sig nødtvunget med tingenes tilstand, fordi Kina er verdens største marked.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.