Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Macron om viralt Trump-håndtryk: »Det er nødvendigt at vise, at vi ikke lader os presse«

Var det diplomati på sandkasseniveau, da Emmanuel Macron under sit første møde med Donald Trump trykkede hånd af alle kræfter? Eller accepterer den franske præsident blot, at »dialogen« med den uortodokse amerikanske leder foregår på mange niveauer?

De hvide knoer og de sammenbidte kæber dominerede, da Emmanuel Macron og Donald Trump hilste på hinanden for første gang. AFP PHOTO / Mandel NGAN
De hvide knoer og de sammenbidte kæber dominerede, da Emmanuel Macron og Donald Trump hilste på hinanden for første gang. AFP PHOTO / Mandel NGAN

Donald Trumps håndtryk er berømte og berygtede. Nogle gange flår den amerikanske præsident modparten ind mod sig, så vedkommende mister balancen. Andre gange klemmer han så hårdt og længe, at det tydeligvis gør ondt. Tricks, der ifølge kropssprogseksperter skal understrege dominans.

Da Trump i sidste uge hilste på sin nye franske kollega, Emmanuel Macron, fik han imidlertid lov at prøve sin egen medicin. Macron greb nemlig hans fremstrakte hånd med så stor kraft og vedholdenhed, at det var amerikaneren, som fik hvide knoer og forgæves forsøgte at trække hånden til sig.

TV-billederne af episoden gik omgående viralt i de sociale medier. Og mens nogle kritiserede Macrons »nævenyttighed« som uværdig for en fransk statsleder, frydede andre sig over at se ham give Trump en lærestreg.

Selv betegner Macron i et interview med søndagsavisen Le Journal du Dimanche styrkeprøven som et »sandhedens øjeblik«.

»Håndtrykket var helt gennemtænkt. Og selv om det ikke er alfa og omega for vores politik, er det nødvendigt at vise, at vi ikke lader os presse, heller ikke i det små og på symbolplanet,« siger den franske præsident, der både er teaterentusiast og amatørkickboxer, og tilføjer:

»Donald Trump opererer, lige som den tyrkiske og den russiske præsident, ud fra en logik om styrkeforhold, hvilket ikke generer mig. Jeg lader ikke noget passere. Kun på den måde kan man sætte sig i respekt.«

Håndtryksepisoden og andre iscenesatte momenter i forbindelse med sidste uges internationale topmøder handler imidlertid også om at sende et signal til franskmændene. Macron er opsat på at genskabe den »royale« aura omkring præsidentembedet, der er gået tabt under Nicolas Sarkozy og, især, François Hollande.

Eksempelvis blev forgængerens på nogle punkter relativt succesfulde udenrigspolitik ofte overskygget af hans komiske kejtethed, når der skulle gives hånd og kysses kind. Det kommer næppe til at gentage sig for den nye præsident, der da også får topkarakterer i de franske medier.

»Fejlfri entré på den internationale scene for debuttanten Macron,« skriver eksempelvis Le Monde.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.