Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Målinger viser klar sejr til præsidentfavorit i Portugal

Målinger viser, at Marcelo Rebelo de Sousa bliver portugisisk præsident. Valget kan dog ende i en anden runde.

Lissabon: Den kendte tv-mand og juraprofessor Marcelo Rebelo de Sousa er som ventet den klare vinder af det portugisiske præsidentvalg. Det viser de første valgstedsmålinger søndag aften ifølge AFP.

Marcelo Rebelo de Sousa står således til at få mellem 49 og 55,7 procent af stemmerne. Imens står hans nærmeste rival, den uafhængige venstreorienterede Antonio Sampaio da Novoa, til at få mellem 19,3 og 25 procent.

Dermed kan præsidentvalget ende i en anden runde, eftersom det kræver minimum 50 procents opbakning at blive valgt til præsident i første valgrunde.

Bliver en anden runde nødvendig, vil den blive afholdt søndag 14. februar.

Marcelo Rebelo de Sousa er i Portugal kendt som "professor Marcelo", og hans tårnhøje favoritstatus kan han tilskrive sine mange år på tv-skærmen.

Den 67-årige juraprofessor har været involveret i portugisisk politik og tv siden sin ungdom. Han var medstifter af en ugeavis, da han var i 20'erne, og han hjalp med til at stifte Det Socialdemokratiske Parti, der trods navnet er et konservativt parti.

I begyndelsen af nullerne debuterede han som politisk analytiker, og det gjorde han med så stor succes, at seerskaren snart voksede.

Skønt præsidentposten i Portugal mest er af ceremoniel karakter, så har præsidenten ét vigtigt politisk redskab: Han kan opløse parlamentet i tilfælde af en politisk krise.

Det er de meget opmærksomme på både i Portugal og Bruxelles efter parlamentsvalget i oktober, hvor Socialistpartiet dannede en mindretalsregering med støtte fra den yderste venstrefløj.

For få år siden måtte EU hjælpe Portugal ud af en økonomisk sump med en redningspakke til 78 milliarder euro. Derfor er EU's bekymring, om den nye regering føler sig fristet til at slække for meget på finanserne.

Forud for søndagens valg lovede Marcelo Rebelo de Sousa, at han vil gøre alt, hvad han kan for at sikre den nuværende regerings stabilitet.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.