Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Måling: Tyskerne ser ikke islam som en fare

Tre ud af fire tyskere afviser Pegida-bevægelsen. Angela Merkels udsagn om, at islam »hører til Tyskland« deler dog befolkningen.

Tyskere i Køln i demonstration mod den islamkritiske Pegida-bevægelse, der havde samlet sig et andet sted i byen.
Tyskere i Køln i demonstration mod den islamkritiske Pegida-bevægelse, der havde samlet sig et andet sted i byen.

BERLIN: De fleste tyskere ser ikke religionen islam som en fare for demokratiet og afviser den islamkritiske Pegida-bevægelse, der ellers præsenterer sig med mottoet »vi er folket«. Det viser meningsmålinger foretaget efter terrorangrebet i Paris i sidste uge.

I en måling foretaget for tv-stationen ZDF ser 35 procent af tyskerne islam som en fare for vestlige demokratier. 58 procent siger nej. I september 2012 så 47 procent en fare.

I en anden måling foretaget for magasinet Stern svarer 82 procent af de adspurgte nej til, at muslimer grundlæggende skulle være mere voldsparate end tilhængere af andre religioner. Kun 18 procent svarer, at islam er en religion, der giver dem ubehag. 79 procent siger nej.

Blandt tilhængerne af det højrekonservative parti Alternative für Deutschland føler omvendt 56 procent et ubehag ved islam. Det er også kun her, man finder flertal for Pegida-bevægelsen, der hver mandag samler tusinder på gaden i Dresden mod en påstået »islamisering« af Tyskland og Vesteuropa. Pegida kaldes »god« af 17 procent af de adspurgte i ZDFs måling. 74 procent siger nej.

Tallene er godt nyt for kansler Angela Merkel (CDU), der advarer tyskerne imod Pegida og torsdag i en tale i Forbundsagen sagde, at de fleste tyskere ikke er imod islam. Men hendes udsagn om, at islam »hører til Tyskland« deler befolkningen i to. Der er 48 procent for og 48 procent imod i ZDFs måling.

Ud over Alternative für Deutschland findes den største modstand blandt venstrefløjspartiet Die Linkes vælgere. Det var den tidligere tyske præsident Christian Wulff, der i 2010 først udtalte sætningen om islams grundlæggende tilhørsforhold til Tyskland, som Angela Merkel har tilsluttet sig. Siden da er stemningen i befolkningen blevet mere positiv. Dengang var 66 procent af tyskerne i en måling for avisen Bild imod udsagnet, mens 24 procent bakkede op.

Splittelsen i befolkningen omkring islams tilhørsforhold fremgik også for nylig af en større undersøgelse fra Bertelsmann Stiftung, der samtidig tegnede et andet billede af tyskernes syn på islam. Her sagde 57 procent af de ikke-muslimske tyskere, at de ser islam som »en trussel«.

Efter terrorangrebet på Charlie Hebdo i Paris frygter 70 procent ifølge ZDFs måling, at islamister i den næste tid vil udføre terrorangreb i Tyskland. I september sidste år var det 60 procent.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.