Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Måling: Arabere mener IS og al-Qaeda forvrænger islam

Korruption og undertrykkende regimer har skylden for jihadist-gruppers fremvækst, siger unge i Mellemøsten.

Arkivfoto
Arkivfoto

Abu Dhabi: Unge arabiske muslimer opfatter Islamisk Stats handlinger som en pervertering af islams lære, viser en ny meningsmåling.

En måling foretaget af Zogby Forskning blandt 5374 unge muslimske mænd og kvinder fra Mellemøsten og Nordafrika viser, at mange mener, at korruption og undertrykkende regimer har skylden for jihadist-gruppers fremvækst og udvikling.

- Mindst tre fjerdedele af de adspurgte i alle de undersøgte lande mener, at IS og al-Qaeda enten står for en komplet forvrængning af islams lære eller tager fejl med det meste, siger meningsmålingsinstituttet.

Målingerne er foretaget i oktober og november 2015 blandt personer i alderen fra 15 til 34 år i Marokko, Egypten, Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain, Kuwait, Jordan og de palæstinensiske områder.

Over 90 procent i Marokko og i De Forende Arabiske Emirater kalder begge de ekstremistiske grupper for "en komplet pervertering af islam".

I Egypten var det tilsvarende tal 83 procent, mens det lå på over 60 procent i Bahrain og Jordan.

I de palæstinensiske områder og i Saudi-Arabien mener 55 procent, at de radikale grupper forvrænger islams lære.

Over 30 procent af de adspurgte i mange af de omfattede lande mener, at korrupte, undertrykkende og ikke-repræsentative regeringer er hovedårsag til, at mange unge mænd og kvinder sluttet sig til ekstremistiske grupper.

Andre peger på ekstreme præsters rolle og udbredt mangel på uddannelse.

- Mange siger, at de religiøse bidrag skal gøres mere relevante, siger James Zogby, der leder meningsmålingsinstituttet.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.