Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lykketoft: Jeg kan ikke få øje på nogen krise

Israel har nægtet Folketingets formand indrejse i Gaza og og taler om krise, fordi Mogens Lykketoft ikke mødes med israelske repræsentanter under besøget i Israel. Lykketoft og udenrigsminister Martin Lidegaard afviser al tale om krise.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

Tidligere udenrigsminister og nuværende formand for Folketinget, Mogens Lykketoft (S), er blevet nægtet indrejse til Gaza af Israel, fordi han ikke samtidig skal mødes med israelske repræsentanter under sit besøg i Israel.

Efter israelernes opfattelse får han dermed ikke modpartens version af situationen.

Det israelske udenrigsministeriums talsmand, Yigal Palmor, kaldte lørdag i Kristeligt Dagblad Mogens Lykketofts opførsel for »udiplomatisk« og fortsatte: »Vi er overraskede og skuffede. Her er tale om en krise,« lød det.

Det er langt fra første gang, at der er kurrer på tråden mellem det officielle Israel og Mogens Lykketoft, der tidligere har udtalt sig kritisk om Israels politik. Lykketoft afviser da også enhver tale om krise mellem Israel og Danmark. Han henviser til, at den kommende uge er den eneste, der har passet ind i kalenderen, og at han på forhånd, men uden held, har forsøgt at få aftaler i stand med formanden og viceformanden for Israels parlament, Knesset.

»Det kunne desværre ikke lade sig gøre, og så har jeg sagt, at vi gerne kommer tilbage til den israelske side, fordi vi gerne vil kende parternes synspunkter helt til bunds,« siger Mogens Lykketoft og tilføjer:

»Derfor er jeg også en lille smule stødt over den udlægning, som de kommer med. Den passer simpelthen ikke.«

Om den påståede krise siger han:

»Jeg kan ikke få øje på nogen krise, men jeg må indrømme, at jeg ikke synes, det er mig, der har været udiplomatisk i sagen. Tværtimod,« lyder det fra Lykketoft.

I det danske udenrigsministerium oplyses det til Berlingske Nyhedsbureau, at Martin Lidegaard (R) »ikke ønsker at gå ind i en sag, der foregår mellem Folketingets formand og Israel«.

Fra udenrigsordførerne i Folketingets partier er der imidlertid stor lyst til at kommentere Mogens Lykketofts rejse.

»Tænk at vores parlamentsformand skal rejse rundt i verden og skabe kriser. Det er ikke hans opgave. Jeg synes, han har gjort det provokativt. Han ved præcis, hvad han gør. Han har været i gamet så længe. Det er en gedigen provokation,« siger Søren Espersen (DF).

Det er kendt, at Mogens Lykketoft i sin tid som udenrigsminister fra 2000-2001 lagde sig ud med Israel ved at kritisere landets rolle i den israelsk-palæstinensiske konflikt, og Søren Pind (V) er ikke i tvivl om, at det er afgørende for den israelske kritik:

»Det er en meget speciel relation, som stammer tilbage fra da Lykketoft var udenrigsminister,« siger Søren Pind.

Den radikale ordfører Camila Hersom siger om den israelske reaktion:

»Set fra en dansk synsvinkel, virker det ulogisk og som en overreaktion. Jeg kan se, at han har forsøgt at få møder i kalenderen - også med den israelske side. Han må om nogen være opmærksom på, hvor følsomt tingene er i den del af verden,« siger Camilla Hersom.

Mogens Lykketofts partifælle, formand for Det Udenrigspolitiske Nævn, Mette Gjerskov (S), mener, at Israel burde give adgang til Gaza for formanden for Folketinget:

»Det er meget uheldigt, at israelerne ikke sørger for, at formanden for Folketinget også kan komme ind i de besatte områder og komme til Gaza,« siger Mette Gjerskov:

»Jeg synes, israelerne udviser en form for revolverdiplomati i den her sag,« tilføjer hun.

Berlingske Nyhedsbureau forsøgte lørdag uden held at få kontakt til den israelske ambassadør i Danmark, Barukh Binah.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.