Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lukker havne under topmøde: Italien vil skåne G7-ledere for migrantstrøm

Når lederne fra de syv største industri­lande i næste uge afholder topmøde på Sicilien, vil der være forbud mod at lande migranter og flygt­ninge, der er samlet op i Middelhavet.

Under G7-topmødet i den sicilianske turistby Taormina vil det være forbudt at lande migranter på Sicilien. Foto: Giovanni Isolino/AFP
Under G7-topmødet i den sicilianske turistby Taormina vil det være forbudt at lande migranter på Sicilien. Foto: Giovanni Isolino/AFP

For at beskytte statslederne fra verdens syv største indu­strinationer under deres to dage lange topmøde på den italienske ø Sicilien i næste uge vil alle øens havne være lukket for skibe, der ønsker at lande migranter og flygtninge, der er samlet op i Middelhavet ud for Libyen.

Det skriver italienske medier på baggrund af et direktiv udstedt af landets sikkerhedsmyndigheder. Forbuddet mod at lande migranter skal ifølge beslutningen forebygge et potentielt terrorangreb mod G7-topmødet, der finder sted i den sicilianske turistby Taormina.

Langt de fleste af de migranter og flygtninge, der reddes af den italienske kystvagt, handelsskibe, krigsskibene under EUs mission i Middelhavet, EUs grænseagentur Frontex samt redningsskibe fra en række humanitære organisationer, bliver ellers netop sejlet til Sicilien. Derfra fordeles de i lejre rundt omkring i hele Italien. Sidste år var antallet omkring 181.000 personer, heraf mange fra Vestafrika.

EU vil sikre libysk grænse

Langt de fleste bruger det borger­krigsramte Libyen som transitland i forsøget på at nå til Italien, der er det europæiske land, som har kortest afstand til den libyske kyst. Herfra sender menneskesmuglere overfyldte gummibåde af sted mod Europa. Det har EU gennem et stykke tid forsøgt at komme til livs ved at opruste Libyens egen kystvagt.

Libyerne viste i sidste uge, hvad de har lært, da de standsede en træbåd med flere hundrede migranter og returnerede den til Libyen.

Til gengæld blev 484 personer samlet op i havet ud for Libyen af den italienske kystvagt, et handelsskib og den humanitære organisation SeaEye.

Men nu vil Italien og Tyskland tilsyneladende også forsøge at få styr på Libyens grænse mod syd, så afrikanske migranter og flygtninge fra landene længere nede på kontinentet ikke som i dag nærmest har uhindret adgang til Libyen.

Både den tyske avis Welt am Sonntag og det franske nyhedsbureau AFP har set et oplæg, som den tyske og italienske indenrigsminister har sendt til EU-Kommissionen.

»De første måneder af i år har vist, at vore anstrengelser indtil videre ikke har været tilstrækkelige,« hedder det blandt andet i brevet, der understreger, at der er brug for en EU-mission på grænsen mellem Libyen og naboen mod syd, Niger, »så hurtigt som muligt«.

Italien har i forvejen arbejdet på at indgå aftaler med libyske stammer i den sydlige del af landet om at lukke grænsen for illegale migranter.

Ole Damkjær er Berlingskes internationale korrespondent og er for tiden om bord på et af Læger uden Grænsers redningsskibe i Middelhavet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.