Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Londons muslimske borgmesterkandidat kræver hård linje mod religiøse ekstremister

Min historie er Londons historie, lyder det fra immigrantsønnen og Labour-politikeren Sadiq Khan, der til maj kan blive borgmester i den britiske hovedstad.

»Min historie er Londons historie. Min far var buschauffør, og min mor syede tøj,« skriver Khan om sig selv på sin hjemmeside. Foto: Justin Tallis/AFP
»Min historie er Londons historie. Min far var buschauffør, og min mor syede tøj,« skriver Khan om sig selv på sin hjemmeside. Foto: Justin Tallis/AFP

Så kan det næsten ikke blive mere London-agtigt. Sadiq Khans forældre kom fra Karachi i Pakistan. Han blev født i Tooting og voksede op i bydelen syd for Themsen, hvor familien boede i en offentlig tildelt lejlighed, og hvor han gik i en lokal folkeskole. Nu kan Khan blive Londons næste borgmester som Labours kandidat ved den britiske hovedstads lokalvalg 5. maj.

»Min historie er Londons historie. Min far var buschauffør, og min mor syede tøj,« skriver Khan om sig selv på sin hjemmeside, hvor han præsenterer sine borgmestervisioner og også om sig selv skriver, at han går meget op i sport »især fodbold, boksning og cricket«.

Selv om London i 2016 er en stor etnisk gryde, hvor kun omkring halvdelen af indbyggerne kan spore hovedparten af deres stamtræ i Storbritannien, vil det være opsigtsvækkende at vælge en borgmester med pakistansk-muslimsk familiebaggrund.

Britiske medier har de seneste dage, hjulpet frem af konservative kilder, kredset om, at Khan har deltaget i politiske møder sammen med militante islamister. Svaret fra Khan har været, at det i et konkret tilfælde gjaldt politisk modstand mod at udlevere en brite anklaget for terror til USA, og at også konservative London-politikere var involveret i den sag.

Historien kan være et forvarsel om, at der vil blive gået endnu hårdere til Khans etniske rødder og vælgerbase i Tooting, når valgkampen spidser til. Men Khan har vist, at han ikke er bange for at diskutere religiøs radikalisering. Lige efter terrorangrebet i Paris i november sidste år holdt han en skarp formuleret tale for det britiske pressekorps i Westminster, hvor han sagde, at britiske muslimer har »en særlig rolle« med at imødegå religiøs ekstremisme og må tage ansvar »for at udfordre den perverse ideologi og insistere på, at der ikke er forskel på britiske værdier og muslimske værdier«.

Måtte under politibeskyttelse

»Ekstremisme er ikke en teoretisk risiko. De fleste britiske muslimer har på et tidspunkt stået over for nogen med ekstremistiske synspunkter – og det har jeg også. Folk, jeg kendte som børn, er begyndt at fremføre ekstremistiske synspunkter og har endda handlet ifølge dem på forfærdelige måder,« sagde Khan.

Han har fremhævet, at familien inklusiv de to døtre måtte have politibeskyttelse, da han gav sin politiske støtte til homo-vielser. Han har også stillet sig i spidsen for en langt hårdere indsats mod radikalisering i de »ubeskyttede områder på internettet«, hvor han mener, at truslen fra radikalisering er langt større end i moskeerne.

»Jeg vil arbejde sammen med regeringen for at tvinge internetudbyderne til at tage sig sammen,« sagde han i sin tale til det politiske pressekorps. »Og den kamp betyder noget for mig personlig. Som alle forældre ønsker jeg vished om, at mine døtre er i sikkerhed. Jeg er bekymret over, at de eller deres venner kunne blive forledt af ekstremister på internettet. Eller lokket til at stikke af til Syrien, som det er sket for andre børn.«

Flere helt unge britisk-muslimske piger og drenge fra blandt andet London er taget til Syrien, og Khan har talt for en markant hårdere linje over Islamisk Stat end Labours partiledelse.

»Jeg lever i den virkelige verden,« fastslog Khan ifølge Financial Times, da han i modsætning til Labour-leder Jeremy Corbyn gav sin fulde støtte til den britiske regerings beslutning om at bruge et droneangreb til en målrettet likvidering af den såkaldte »Jihadi John« i Syrien.

Khan øger forspring

Da Labours kvindelige favorit til at blive borgmesterkandidat, Tessa Jowell, i september 2015 blev slået af Khan i partiafstemningen, mødte hun – ifølge en britisk presseanekdote – lige efter David Camerons spindoktor på en restaurant, der takkede hende for nederlaget og sagde, at »du har lige sikret os Londons borgmesterpost«.

I dag er de konservative noget mindre skråsikre. I den seneste meningsmåling fra YouGov står Khan til 31 procent og har tilsyneladende de seneste måneder overbevist en hel del tvivlere, mens den konservative kandidat, Zac Goldsmith, har stået stille på 24 procent.

Ingen forventer, at andre kandidater vil kunne blande sig i Londons borgmestervalg. Både Khan og Goldsmith er valgt ind i det britiske parlament, men deres baggrund kunne næsten ikke være mere forskellige. 41-årige Goldsmith har siden 2010 været valgt ind i Westminster for den velhavende Richmond-bydel i det vestlige London. Han er født ind i det britiske aristokrati og er en naturlig del af Londons jetset. Sammen med to søskende og sin mor arvede han en formue ved farens død. The Times’ seneste »rigdomsliste« opgør familiens værdier til lidt under tre milliarder kroner.

45-årige Khan læste jura på universitet »mere baseret på mit talent end min evne til at betale«, som han selv beskriver det. Derefter var Khan som menneskeretsadvokat med til at opbygge et advokatkontor, inden han i 2005 blev valgt ind i parlamentet for Labour og en overgang var transportminister i Gordon Browns regering.

EU-tilhænger

Khan har erklæret sig som EU-tilhænger, mens Goldsmith har sagt, at han som tidligere fortsat er EU-skeptiker. Khan har sagt, at han vil være endnu mere erhvervsvenlig end den nuværende konservative London-borgmester, Boris Johnson, og også have fokus på »billige boliger« for at imødegå Londons eksploderende boligpriser.

»Min vision for London er simpel,« skriver Khan på sin hjemmeside.

»Jeg ønsker, at alle i London får de samme muligheder, som vores by har givet mig. En bolig, de har råd til, et job med gode kvalifikationer og en ordentlig løn, et moderne transportsystem, som man har råd til at benytte, og et trygt, rent og sundt miljø.«

Det er lettere sagt end gjort i en storby, der bare vokser og vokser og allerede er ved at have dobbelt så mange indbyggere som Danmark. Men Khan er klar til at prøve. Om vælgerne er parate til ham, vil vise sig til maj.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.