Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkke vil undgå dominoeffekt i EU efter britisk exit

Statsministeren efterlyser pragmatiske løsninger på EU's udfordringer i stedet for føderalistiske løsninger.

Der er en betydelig skepsis derude, som vi er nødt til at tage alvorligt og samle op på, siger Lars Løkke Rasmussen, efter at først Danmark, så Holland og senest Storbritannien har stemt imod EU ved folkeafstemninger. Scanpix/© Uffe Weng
Der er en betydelig skepsis derude, som vi er nødt til at tage alvorligt og samle op på, siger Lars Løkke Rasmussen, efter at først Danmark, så Holland og senest Storbritannien har stemt imod EU ved folkeafstemninger. Scanpix/© Uffe Weng

Bruxelles. Vi skal gøre, hvad vi kan, for at undgå dominoeffekter i Europa efter den britiske beslutning om at forlade EU-samarbejdet.

Det er budskabet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter første dag på EU-topmødet i Bruxelles.

- Jeg har en oplevelse af, at der har været en betydelig selvrefleksion, siger statsministeren, efter at den afgående britiske premierminister, David Cameron, har orienteret de 27 andre EU-ledere om situationen efter den britiske exit-afgørelse.

Tre folkeafstemninger er det seneste halve år gået imod EU. Først i Danmark, så i Holland og nu i Storbritannien. Og det kunne have været flere, hvis der havde været flere folkeafstemninger i andre EU-lande, mener statsministeren.

- Der er en betydelig skepsis derude, som vi er nødt til at tage alvorligt og samle op på, siger Lars Løkke Rasmussen.

Og den diskussion tager stats- og regeringscheferne for de 27 lande, der bliver i EU, hul på, når de onsdag samles uden Cameron for at diskutere vejen videre frem for det europæiske samarbejde.

- Alle er nu enige om, at den skepsis, der har ført til det britiske nej, ikke er et enestående britisk fænomen. Den findes også i alle de andre befolkninger, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Der er hele vejen rundt om bordet udtrykt vilje til, at nu skal vi holde sammen, de resterende 27, og at vi skal gøre, hvad vi kan, for at undgå dominoeffekter, siger han.

Logikkens veje fører derfor ifølge statsministeren frem til, at de løsninger, der skal findes på de europæiske udfordringer, tager "afsæt i pragmatisme og realisme og ikke i ideologier og føderalisme".

- Hvis Europa nu vil tage den her skepsis ned, sikre sig mod dominoeffekter, vise at man faktisk løser nogle af de problemer, som europæerne går op i, så burde man blandt andet få sådan en sag som Europol løst, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han henviser dermed til det danske ønske om at få en parallelaftale om Europol-samarbejdet for at forhindre, at Danmark i maj næste år ryger ud af det europæiske politisamarbejde.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.