Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkke om Brexit: »Når man har været med til at bestille middagen, kan man ikke løbe fra regningen«

EUs stats- og regeringsleder mødes i dag i Bruxelles til topmøde for første gang uden Storbritannien, efter skilsmisseprocessen fra EU er indledt. Landene står sammen og har et klart budskab til London.

Det lyder ikke så godt på dansk. Men et udtryk oversat fra engelsk lyder, at en frokost aldrig er gratis.

Den pointe gjorde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en del ud af, da han lørdag middag mødte op til topmøde med EUs resterende stats- og regeringschefer, der for første gang afholdes uden Storbritannien:

»Det er klart, når man har været med til at bestille middagen, kan man ikke løbe fra regningen,« sagde han.

Mens Storbritanniens premierminister, den konservative Theresa May, har udtrykt, at hun mener, de andre 27 EU-lande rotter sig sammen mod dem, mente Lars Løkke Rasmussen på ingen måde, der er tale om barske krav. Det er kun rimeligt, at briterne betaler deres del af regningen, sagde statsministeren:

»For hvis ikke de gør det, er der jo bare nogle andre, der skal gøre det – herunder danske skatteydere.«

Selv om ambitionen er at bevare et tæt forhold til Storbritannien, bliver intet længere, som det var en gang.

Det kommer til at koste.

Særligt for briterne, der ifølge Løkkes tal sender 44 procent af deres eksport til EU-lande. Mens EU-landene samtidig sender omtrent ti procent den anden vej. Også Danmark har et stort eksportmarked i Storbritannien foruden store fælles interesser på fiskeriområdet.

Så selv om de 27 EU-lande, der fortsætter i EU, står sammentømret, er det alligevel ikke rart møde, mener Løkke.

»Det er jo et topmøde ved indledningen af nogle skilsmisseforhandlinger. Og en skilsmisse vi ikke har ønsket.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.