Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lidegaard på terrorist-jagt i Saudi-Arabien

Ekstremisterne i organisationen Islamisk Stat støttes økonomisk af pengestærke kræfter i Saudi-Arabien. Udenrigsminister Martin Lidegaard vil rejse sagen under besøg i landet.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har på sin rundrejse allerede fået tilsagn om støtte til kampen mod Islamisk Stat fra Iran, hvor han blandt andre mødtes med præsident Hassan Rowhani. Tirsdag gælder det støtten fra Saudi-Arabien, hvor han skal mødes med flere af kongedømmets ledende repræsentanter – herunder sin kollega, prins Saud Al Faisal.
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har på sin rundrejse allerede fået tilsagn om støtte til kampen mod Islamisk Stat fra Iran, hvor han blandt andre mødtes med præsident Hassan Rowhani. Tirsdag gælder det støtten fra Saudi-Arabien, hvor han skal mødes med flere af kongedømmets ledende repræsentanter – herunder sin kollega, prins Saud Al Faisal.

JEDDAH: Kongedømmet i det islamisk ortodokse Saudi-Arabien har længe været kritiseret for ikke at slå ned på de kræfter i landet, der finansierer militante islamister, herunder organisationen Islamisk Stat i Irak og Syrien. Og udenrigsminister Martin Lidegaard (R) vil derfor også have et par kritiske bemærkninger med i kufferten, når han tirsdag under et besøg i den store golfstat mødes med flere af kongedømmets ledende repræsentanter, herunder udenrigsminister prins Saud Al Faisal.

»Jeg vil rejse problemet med finansieringen af ISIL (et andet navn for ekstremisterne i Islamisk Stat (IS), red.) åbent og uden omsvøb,« siger Martin Lidegaard.

Han peger på, at pengene til de militante islamisters kamp kommer fra »private personer og måske også organisationer med tilknytning til staterne i golfområdet.«

»Desværre ved vi ikke meget konkret om det. Blandt andet fordi meget af det foregår som i en Olsenbanden-film – med en kuffert fuld af penge. Det er altså svært at følge pengestrømmene,« forklarer Martin Lidegaard, der besøger Saudi-Arabien efter en visit hos den regionale ærkerival Iran.

Netop finansieringen af den militante organisation, Islamisk Stat, der har taget navn efter det kalifat, som organisationen har etableret i dele af Irak og Syrien, er et af de områder, som den nystiftede koalition med USA i spidsen vil slå ned på i et forsøg på at komme Islamisk Stat til livs.

Danmark er med i koalitionen sammen med blandt andre Frankrig, Storbritannien og Tyrkiet, og Martin Lidegaards besøg i Iran og Saudi-Arabien vil derfor fokusere på at få de to landes opbakning til kampen mod ekstremisterne.

Livstidsdom til dansk statsborger

Men striden om den dansk-bahrainske menneskerettighedsaktivist Abdulhadi al-Khawaja vil også være på Martin Lidegaards dagsorden. Det hænger sammen med, at Saudi-Arabien har stor indflydelse på styret i den lille golfstat Bahrain, hvor al-Khawaja på tredje år afsoner en livstidsdom for kritik af Bahrains autoritære kongedømme. Saudiske sikkerhedsstyrker hjalp således i 2011 styret i Bahrain med at knuse de fredelige demonstrationer, der førte til en fængselsdom på livstid til al-Khawaja.

»Jeg rejser denne sag over for alle de lande, som jeg tror kan have en indflydelse på at få løst problemet og få al-Khawaja ud. Men jeg er forholdsvis diskret med, hvem jeg kontakter, og hvordan jeg gør det af hensyn til sagens karakter, og fordi jeg tror, at hvis jeg gør det til en meget stor sag i medierne, så tjener det ikke sagen,« siger Martin Lide­gaard.

Sagen om den fængslede aktivist, der har dansk statsborgerskab, har fået ny bevågenhed, efter at al-Khawaja har indledt en ny sultestrejke.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.