Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Libysk krigsherre tilbyder Europa at løse migrantproblemet - men det koster

Libyens nye stærke mand har et godt tilbud til EU: 20 milliarder dollar over de næste 20-25 år - så kommer der ikke flere migranter til Europa via Libyen, lover krigsherren.

General Khalifa Haftar vil løse Europas flygtningesituation. Men det koster.
General Khalifa Haftar vil løse Europas flygtningesituation. Men det koster.

Skal tilvandringen til Europa af afrikanske migranter standses, skal der styr på Libyens sydlige grænse. Og det kan jeg sikre. Jeg mangler bare pengene.

Sådan lyder tilbudet fra Libyens nye stærke mand, general Khalifa Haftar, der vil afstive Libyens 4.000 kilometer lange grænse mod Niger, Chad, og Sudan mod syd. Disse tre  lande - og især Niger - tjener som transitlande for hundredtusindvis af migranter fra landene i Vest- og Centralafrika med kurs mod Europa.

»Jeg har det, der skal til, men jeg mangler ressoucerne,« siger general Hafter til den italienske avis Corriere della Sera.

Ifølge Haftar skal han bruge omkring 20 milliarder dollar over de næste 20-25 år for at kunne etablere mobile lejre langs den sydlige grænse. Afstanden mellem kontrolposterne skal højest være 100 kilometer, og hver lejr skal være bemandet med 150 grænsevagter.

General Haftar, der kontrollerer den østlige og delvist også den sydlige del af det borgerkrigshærgede Libyen, understreger, at det ikke er en løsning at gribe ind over for migranterne langs den libyske kyst, hvorfra migranterne stævner ud i overfyldte gummibåde med kurs mod Europa. Er migranterne først kommet ind i Libyen og ikke kan komme videre til Europa, så hænger libyerne på dem - og det er ikke en mulighed, fastslår Haftar.

Fransk præsident interesseret

Generalen sammenligner migrationen via Libyen med den, der foregår i Tyrkiet, som migranter og flygtninge fra Mellemøsten anvender som transitland mod Europa.

Tyrkiet får 6 milliarder dollar af EU for at holde et mindre antal flygtninge fra blandt andet Syrien og Irak tilbage, fastslår general Haftar. I Libyen, siger han, er der rigtigt mange fra de øvrige lande i Afrika.

Ifølge general Haftar har den franske præsident, Emmanuel Macron, spurgt, hvad Libyens Nationale Hær (LNA), som Hafter er øverstkommanderende for, skal bruge for at kunne lukke grænsen for migranter. Hafter er nu ved at udarbejde en ønskeliste, der blandt andet vil indeholde våben, ammunition, pansrede køretøjer, droner og helikoptere.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.