Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Libyen tillader evakuering af migranter efter slavehandelssag

En række statsledere er onsdag aften blevet enige med Libyen om, at landet skal lade migranter evakuere.

En lang række statsledere er samlet ved topmødet i Abidjan. Scanpix/Issouf Sanogo
En lang række statsledere er samlet ved topmødet i Abidjan. Scanpix/Issouf Sanogo

Abidjan. Libyen er onsdag aften blevet enig med ledere fra en række europæiske og afrikanske lande om at tillade, at migranter bliver evakueret fra Libyen og - i de fleste tilfælde - sendt hjem til deres fædreland.

Det sker efter meldinger om, at migranter, der befinder sig i flygtningelejre rundtom i Libyen, sælges som slaver i landet.

Ledere fra Libyen, Frankrig, Tyskland, Tchad og Niger var blandt andre til stede, da beslutningen blev taget onsdag aften i forbindelse med et topmøde mellem EU og Den Afrikanske Union i Abidjan i Elfenbenskysten.

Mødet blev holdt, to uger efter at den amerikanske tv-station CNN viste optagelser af sorte afrikanere, der bliver solgt som slaver i Libyen.

Derudover har der været meldinger om, at migranter bliver voldtaget og tortureret i lejrene i det nordafrikanske land.

- Libyen har bekræftet, at de går med til at identificere de lejre, hvor disse barbariske hændelser har fundet sted, lyder det efter onsdagens møde fra Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

- Ved mødet her til aften har jeg set forargelsen over situationen hos afrikanere og europæere, og vi tager affære sammen, siger Macron.

Libyens premierminister, Fayez al-Sarraj, har onsdag givet FN's flygtningeorganisation (UNHCR) og FN's Internationale Organisation for Migration (IOM), lov til at få adgang til flygtningelejrene.

Der ligger endnu ikke en helt klar plan for evakueringerne, men Emmanuel Macron siger, at de vil blive sat i værk "inden for de næste par dage".

Mere end 80 europæiske og afrikanske ledere er til stede ved det to dage lange topmøde i Elfenbenskysten. Topmødet er det femte af slagsen, siden det første gang blev afholdt i Egypten i 2000.

Ved topmødet skal det blandt andet også diskuteres, hvordan man skaber bedre uddannelse i Afrika, og hvordan man sikrer bedre økonomiske muligheder for den hurtigt voksende afrikanske befolkning.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.