Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Libanons premierminister trækker sig af frygt for sit liv

Saad al-Hariri fik for bare et år siden til opgave at danne en ny regering i Libanon.

Libanons premierminister, Saad al-Hariri, trækker sig, et år efter at han dannede regering. Det oplyser han i en tale på tv, skriver nyhedsbureauet Reuters.
Libanons premierminister, Saad al-Hariri, trækker sig, et år efter at han dannede regering. Det oplyser han i en tale på tv, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Libanons premierminister, Saad al-Hariri, trækker sig før tid, oplyser han lørdag i en tale på tv.

Her siger sunnimuslimske al-Hariri blandt andet, at han kan fornemme, at »en sammensværgelse« truer ham på livet.

Derudover kritiserer han Iran samt den magtfulde shiamuslimske Hizbollah-bevægelse, der støttes af iranerne.

»Hizbollah er Irans arm. Ikke alene i Libanon, men i andre arabiske lande,« siger han ifølge nyhedsbureauet dpa.

»Jeg ønsker at sige til Iran og dets følgere, at de er tabere, og at hænderne, som gør ondt mod arabiske lande, vil blive skåret af«, tilføjer han.

Saad al-Hariri fik for bare et år siden til opgave at danne en ny regering i Libanon. Det lykkedes i december 2016 med blandt andet medlemmer af Hizbollah.

Nomineringen af ham som premierminister var en del af et politisk kompromis.

Her sagde al-Hariri blandt andet ja til at støtte sin politiske modstander, den tidligere hærchef Michel Aoun, der i oktober blev indsat som præsident. Det skete efter 46 forsøg i parlamentet.

 

Nu afventer Aoun at høre om »omstændighederne omkring fratrædelsen«, tilføjer præsidentkontoret i udtalelsen.

Aoun, der er kristen, er allieret med Hizbollah. Bevægelsen står på terrorlister i USA og EU. Men partiet og organisationen er lovlig i Libanon og har indgået i flere regeringer.

Et år efter regeringsdannelsen minder det politiske klima i landet i øjeblikket om det, der var, før Saad al-Hariris far, Rafik al-Hariri, blev dræbt i et bombeattentat for 12 år siden, siger han i tv-talen.

Medlemmer af Hizbollah er blevet anklaget for involvering i drabet, der fandt sted i Beirut i 2005.

Saad al-Hariri har tidligere været premierminister fra 2009-2011.

Faren var premierminister over to perioder fra 1992-1998 og 2000-2004 og spillede en central rolle i genopbygningen af det splittede land efter den 15 år lange borgerkrig. Krigen sluttede i 1990.

Libanon har en meget kompliceret befolkningssammensætning med kristne, muslimer og drusere.

Det gør den politiske proces og udnævnelsen af politiske ledere langsommelig.

Talen blev vist på tv-kanalen Al Arabiya, der ejes af Saudi-Arabien, som al-Hariri er allieret med. Det skriver flere internationale nyhedsbureauer.

Iran og Saudi-Arabien støtter forskellige sider i borgerkrigen i nabolandet Syrien, som har sendt over en million på flugt ind i Libanon.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.